Pouzdanje potrošača u EU poboljšano, u Hrvatskoj izražen pesimizam

Gospodarstvo
03.08.2015 14:32
D. Požarić
1
1
Preliminarni pokazatelj pouzdanja potrošača Europske unije za srpanj objavljen prije osam dana iznosio je -4,9, no prema najnovijim podacima, taj pokazatelj je nešto ublažen. Tako je u srpnju iznosio -3,9 i bio nepovoljniji u odnosu na lipanj (-2,2). Ipak, ako se promatra godišnja razina, primjetno je poboljšanje pokazatelja, odnosno pouzdanje potrošača u srpnju ove godine povoljnije je u odnosu na srpanj prošle godine (-5,3), a znatno povoljnije u odnosu na isti mjesec prethodnih godina.
1
U prvih sedam mjeseci ove godine pokazatelj pouzdanja potrošača EU u prosjeku je iznosio -3,3 i bio je povoljniji u odnosu na isto razdoblje lani (-6,6). Povoljnija kretanja strukturno su rezultat povećane razine pouzdanja u većini zemalja EU. Pogoršanje pokazatelja uočljivo je u samo četiri zemlje EU: Švedska, Austrija, Mađarska i Estonija. Iako u Hrvatskoj još uvijek vlada izraženi pesimizam, u promatranom razdoblju bilježi se jedno od najvećih poboljšanja pokazatelja pouzdanja među državama EU-e, što je djelomično rezultat naznaka oporavka gospodarske situacije (zaustavljanje daljnjeg pada BDP-a), realnog rasta neto plaća u ovoj godini, ali i niske baze. (HGK/dp)
Pouzdanje potrošača u Europskoj uniji promatra se putem anketa provođenih u svakoj od zemalja EU na nacionalnoj razini, a rezultate objavljuje Europska komisija. Nominalni je uzorak za navedenu anketu na razini Europske unije 40.000 ispitanika (za Hrvatsku 1.000), no efektivno je ta brojka obično manja za 20 – 35 %. Pokazatelj pouzdanja potrošača jest broj koji predstavlja razliku postotka pozitivnih i negativnih odgovora na pitanja o očekivanjima financijske situacije, opće gospodarske situacije, nezaposlenosti i štednje u narednih godinu dana.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti