Poučak - porečka dvorana vs. Hrvatski Rukometni Savez (NAPOMENA : nije za svakoga već za NEKOGA)

Hrvatska i svijet
24.12.2008 00:00
D. Požarić
Piše: Leo Marić
Ljudi se uvijek na greškama uče. Valjda će se na kraju naći i neka korisna primjena i za tu dvoranu - iako ih sam grad Poreč već ima dovoljno.
Prilika je to da svi zajedno naučimo jednu više -i o novoj inovaciji iz CRO demo(k)racije?!.
Što je u svemu tome POZITIVNO? – Pa to da se u roku 12 mjeseci 130+ milijuna društvenih kuna pretvorilo u predivnu dvoranu – kao što će se dodatnih 20-tak milijuna kuna godišnje izdvajati za održavanje iste. Gledajući na brojke – vidim uspješan projekt i tvorevinu isporučenu na vrijeme!
Što bi bilo još POZITIVNIJE ? - da se svi zajedno ponovo dokažemo - da za građane kako Poreča- tako i ostatka Istre sakupimo novih 200 , 300 ili 500 milijuna po gradu, pa da konačno izgradimo – na primjer - regionalnu BOLNICU - dostojnu humanih i civilizacijskih standarda - sličnih onima na kojima je napravljena i porečka dvorana.
Bio bi to zbilja jako dobar PROJEKT ili pak politička platforma za postojeće i novo dolazeće političke stranke (Ladonja ?) i na kraju za sve nas - građane, privrednike , umirovljenike, političare, sportaše… i sve one koji su upravo izgradnjom porečke dvorane pokazali da se i to nešto - može napraviti u tako kratkom roku i na taj način?
PROBLEM !! - Dogodio se HRS - predvođen “bogom i batinom” Gopcem & Co.
Koji je to PRIMJER, izuzetno svojstven kao biser poslovanja u ime nacionalnog projekta, te hrvatske sportske svetinje - rukometnog sporta. U minutu do 12 – prikazanim i postavljenim uvjetima (nedostojnih vlade države Nigerije – isprika istoj) naprosto IZBRISAO - te jednostavo UNIŠTIO - napore svih uključenih u projekt porečke (vjerojatno i varaždinske) sportske dvorane??!!
Nije u pitanju samo poslednja verzija ugovora, veći zahtjev za direktnu uplatu “troškova” (smiješnih 3.5 milijuna u uspredbi sa 130 uloženih) - već način, vrijeme i pristup tom planu – pod direktnom kontrolom pojedinaca (Gopca & Co.) ali i u ime cijelog hrvtaskog društva.
Potsjeća li vas sve to na prisutni model djelovanja “našeg” drugog tima - hrvatske Vlade (Sanader & Co.)? Idemo dalje...
Što se to sa nama događa? Da li smo svi MI zajedno izgubili osjećaj vrijednosti i prioriteta?
Da li smo zbilja MI - opet svi zajedno, nespremni za taj “novi” život - u kojem NE možeš trošiti više nego što privređuješ, za život u kojem kvaliteta i znanje pobjeđuju svoje suprotnosti, za život u kojem je POZITIVNO jače od NEGTIVNOG?
Prije 60+ godina – krivci su nam bili Talijani i ini sa svojim imperijalizmom, prije 20-tak godina krivci su nam bili partizani, komunisti te jugo-socijalizam, zadnjih godina krivci su nam pak - HDZ, IDS, SDP, te ostali slični - a SUTRA će nam novi krivci sigurno biti EU (predvođena Slovencima) te razni kapitalisti……
Pitanje dana je - GDJE SMO SVI MI U TOME??!!.
Najlakše je ponovo naći dežurnog krivca (”neka visi Pedro”), zamijeniti ga, zatvoriti ga, optužiti ga, pomilovati ga (!?) ili nedaj bože smaknuti, a nakon toga - OPET svi zajedno – ajmo istim putem u nova istraživanja, eksperimente, pokušaje i promašaje - pod drugim strankama, bojama ... ili pak sportovima.
Koliko možemo zamjeriti čovjeku (ili ljudima) koji su sve svoje radno i slobodno vrijeme založili za, u slučaju ove teme, - porečku dvoranu?
Kažu da “GRAĐANI” zaslužuju vladu koju su izabrali – kao što ta ista” VLADA” zaslužuje građane koje ima.
Mislim da bi trebalo dobro razmisliti o svemu tome – te biti ODLUČAN i PRIPREMLJEN za sljedeće lokalne ili državne izbore. Na kraju karajeva, MI smo ti koji biraju svoje predstavnike, zar ne?!
Vratimo se na temu ovog članka. Kao zaključak predlažem sljedeće :
  1. Kazati NE i DOSTA – kako u slučaju rukometne blamaže tako i ostalim i negativnostima koje nas nažalost svakodnevno okružuju .
  2. Zaustaviti ovu tragikomediju - nametnutu od HRS (hrvatske Vlade indirektno) - te vlastitim i lokalnim programima - građana istog - koji su i najvise uložili - imati na kraju koristi od te iste dvorane.
  3. Od lokalnih i regionalnih – izabranih i plaćenih političkih predstavnika građana (svih stranaka) - zahtijevati AKCIJU i REAKCIJU - sa konkretnim i jasnim planom djelovanja. Shvatiti pogreške iz svih anomalija i negativnosti sa ovog rukometnog slučaja – za buduće djelovanje i servis prema svojim gradjanima.
Imamo pravo na to, zar ne? Pa zato smo i glasali?!
Što se tice HRS - još uvijek mi nije jasno o kojoj je to društvenoj tvorevini riječ. Tko tu pije a tko plaća? Mislim da je HNS slična tvorevina (na čelu sa plemenitim i besmrtnim Markovićem)….
Gdje je ta “ magična i legalna” granica između društvenog vlasništva te novokomponiranih privatnih timova i profita u ime društvenih projekata - koje očito pojedinci kao gosp. Gobac i njegova skupina - žele namicati?
Imamo svakako veliki izbor između toliko naših odgovornih (i dobro plaćenih) predstavnika - da se na ta i slična pitanja moraju naći odgovori te svakako i potrebna ODGOVORNOST.
Da li smo MI svi zajedno spremi za nešto takvo ??
Ja svakako jesam!!
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti