Potres napravio ogromne štete pčelarima: Upitno preživljavanje zajednica

Hrvatska i svijet
06.01.2021 10:07
D. Požarić
Pixabay
Pixabay
Prema infomacijama Hrvatskog pčelarskog saveza na stradalom području ima oko 350 pčelara s oko 19.000 pčelinjih zajednica. " Razmjeri štete su, kao i na drugim objektima tako i na pčelarskim, najveći pri epicentru potresa i opadaju povećanjem udaljenosti od istog“ , kaže nam predsjednik Saveza Željko Vrbos koji je prije svega izrazio sućut obitelji u potresu smrtno stradalih Franje i Marija Tomića iz Majskih Poljana kod Gline. Poginuli otac i sin bili su također pčelari, članovi ovog Saveza, javlja Agroklub .

Ministarstvo spremno pomoći

Kako pojašnjava, štete se ogledaju u prevrtanju, uništenju ili oštećenju košnica, te vrlo vjerojatnom uginuću pčelinjih zajednica u košnicama. Također, uništena je i oprema, inventar, punionice, vozila te zalihe proizvoda poput meda, voska i propolisa.
"Osobna i obiteljska imovina uglavnom je pretrpjela štetu u različitim omjerima tako da možemo reći da su pogođeni svi pčelari na tome području“ , dodaje Vrbos.
U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede prikupljaju se podaci o oštećenicima i utvrđuju se modeli za realizaciju pomoći. " Stoga molim sve stradale pčelare da se radi procjene štete što prije jave u svoje udruge i povjerenicama na pogođenom području, te dostave podatke o štetama“ , poručuje.
Hrvatski pčelarski savez otvorio je i račun u banci za uplatu donacija pčelarima stradalima u potresu.

Razmjeri štete saznat će se u proljeće

Potres na pčele djeluje vrlo razorno. Osim što je velik broj košnica jednostavno srušen sa svojih nosača i razasut po zemlji, zabilježena su uništenja i oštećenja čitavih pčelinjaka stacioniranih i mobilnih kontejnera.
Pored toga, kako naglašava Vrbos, upitno je preživljavanje samih zajednica i u košnicama koje nisu pretrpjele fizičko oštećenje, jer se u njima potresom dogodilo stresanje pčela iz klupka na podnicu, što u ovo doba godine može biti pogubno .
"Nisu se sada premještale pčelinje zajednice jer se to u ovo doba godine ne radi. U fazi su zimovanja i sada im je potreban mir, pa bi preseljenje u ovo vrijeme imalo posljedice po preživljavanje“ , objašnjava. Pored toga, kaže, razmjeri ove štete mogu se utvrditi jedino pregledom, a to je moguće tek kada bude malo toplije ili na proljeće.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti