Potpisan Sporazum o izradi studije za obnovu željeznice: Modernizacija pruge od granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule

Istra
15.04.2021 13:15
1
1
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić potpisali su danas Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 od državne granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule.
Studija će sagledati mogućnost modernizacije, analizirati prihvatljiva ulaganja te će poslužiti kao podloga za daljnju razradu projekta i prijavu za potencijalno sufinanciranje EU-a. Obuhvaćat će izradu idejnih rješenja, isplativosti, troškova i utjecaj radova na okoliš.
Pruga R101 duga je 91 km i prolazi kontinentalnim dijelom Istre, od državne granice sa Slovenijom do grada Pule. Željeznička infrastruktura na spomenutoj pruzi dotrajala je te postoji potreba za njezinom obnovom i modernizacijom.
- Drago mi je da je Istra došla na red kada govorimo o ulaganjima u željeznicu. Uz cestovnu infrastrukturu, pri čemu smo najveće težište stavili na projekte dovršetka Istarskog ipsilona i izgradnje druge cijevi tunela Učka, razvoj željeznice Istri može ponuditi mogućnosti za još jači razvoj. Tamo gdje postoji moderna željeznica otvaraju se nove mogućnosti i u pogledu turizma jer smatram da takav projekt može utjecati i na revitalizaciju centralne Istre kroz nove vrste prometa, istaknuo je ministar Oleg Butković
Prošle godine je potpisan Sporazum o suradnji na obnovi pruge Lupoglav – Raša i uspostavi prometa do Luke Bršica s Lučkom upravom Rijeka, čime je uspostavljena suradnja u cilju prijave na natječaje za EU sufinanciranje.
– Kontinuirano ulažemo i u podizanje razine sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima te ćemo u sklopu projekta Svjetske banke „Održive željeznice u Europi“ modernizirati sedam prijelaza na području Istarske županije, istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Ivan Kršić.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti