Potpićan: Svećenik i njegova rođakinja pronađeni mrtvi

Crna kronika
25.07.2015 08:02
D. Požarić
1
1
Velečasni Josip Racan (76) i njegova rođakinja (88) pronađeni su jučer oko 14 sati mrtvi u župnom stanu u Potpićnu. Policija je dojavu dobila od drugog župnika koji im je dojavio da ne može stupiti u kontakt s Racanom.
Tijela je pronašla policijska ophodnja, nakon čega je na teren izašla zamjenica Županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerović.
Iz policije doznajemo kako tijekom očevida nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na nasilnu smrt, a pravi uzrok bit će poznat nakon obdukcije. Očevid je potrajao do 18 sati kada je komunalno poduzeće iz Labina preuzelo tijela i odvezlo oih na odjel patologije pulske bolnice. U popodnevnim satima ispred crkve nije bilo mještana koji bi nam rekli nešto više.
No, od jedne smo gospođe doznali da je Racan služio misu u utorak, prema njezinom mišljenju po posljednji puta. Žensku osobu pronađena u župnom stanu je nepokretna rođakinja o kojoj je Racan skrbio.
Također doznajemo da je Racan redovito, svakoga jutra kupovao kruh u obližnjoj trgovini, no da se u četvrtak i petak nije pojavio. No, prodavačica se prisjetila da su mu u nekoliko navrata nosili kruh u župni stan jer je bio bolestan.
Velečasni Racan rođen je u Svetvinčentu 5. ožujka 1939. Teološke studije završio je na Visokoj teološkoj školi u Pazinu, a za svećenika je zaređen u Puli 11. srpnja 1965.
Kao svećenik na službi je bio u Sv. Lovreču Pazenatičkom, Novoj Vasi kod Poreča, bio je pastoralni suradnik u Poreču, kada je upravljao župom u Fuškulinu. Lani je iz Gračišća premješten u župu Sv. Bartula u Tupljaku te ujedno imenovan rektorom crkve Dobrog Pastira u Potpićnu.
Novoizgrađenu crkvu posvetio je 2002. godine tadašnji porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a kamen temeljac blagoslovljen je u srpnju 1997. godine. U sklopu crkve izgrađene su dvorane i zvonik te stan za svećenika u kojem je velečasni Racan pronađen mrtvim, zajedno sa rođakinjom.(Mateo SARDELIN)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti