Poticaje za energetsku obnovu svojih domova zatražilo 11.926 građana

Hrvatska i svijet
15.03.2024 06:30
D. Požarić
Ilustracija
Ilustracija
Autor: Pexels from Pixabay
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je jučer u podne privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, na koji je zaprimljeno 11.926 zahtjeva građana. S obzirom na ovogodišnji rekordan budžet od 120 milijuna eura, nakon što se obrade sve prijave za očekivati je da će sredstva biti dovoljna za sve vlasnike kuća koji imaju svu potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju, a što je bila i intencija ovog javnog poziva.
„Jako smo zadovoljni kako je tekao tijek prijava i što ovoliko građana želi  energetski obnoviti svoje domove. To pokazuje da su svjesni svih koristi koje ovaj program nudi te nam je veliki interes indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti“,  rekao je direktor Fonda Luka Balen.
Fond će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani.
Zatražena sredstva građani planiraju uložiti u bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i mikrosolare. Investitori u fotonaponske elektrane su na ovom pozivu po prvi put sufinanciranje mogli dobiti i za punionice za električna vozila, kao dodatnu mjeru poticanja dekarbonizacije prometa. Sljedeći javni poziv koji Fond priprema za građane upravo je onaj za kupnju energetski učinkovitih vozila. Poziv vrijedan 15 milijuna eura Fond će objaviti krajem mjeseca.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti