Posljednja ovogodišnja projekcija kultnog filma: Amarcord Federica Fellinija na porečkom filmskom platnu

Kultura
10.12.2020 18:48
D. Požarić
1
1
U ponedjeljak, 14. prosinca od 19 sati u porečkoj će se kinodvorani prikazati film Amarcord Federica Fellinija iz 1973. godine, kao posljednja ovogodišnja projekcija u okviru programa Kultni ponedjeljak. Ovaj je program osmišljen da osnaži film i oživi vrijedna filmska ostvarenja u njihovom punom sjaju. Pučko otvoreno učilište Poreč ponedjeljkom nudi projekcije starih filmskih klasika koje publika inače nema priliku pogledati na velikom platnu, ili uopće, a spadaju u vrijedna umjetnička ostvarenja i temelj su filmske kulture.
Program Kultnog ponedjeljka, jedinstven takvog tipa u široj regiji, započeo je u studenom 2019. godine, a dosad je prikazano ukupno trinaest filmova, redom: Slatki život Federica Fellinija (1960.), Persona Ingmara Bergmana (1966.), Rašomon Akire Kurosawe (1950.), Učiteljica glasovira Michaela Hanekea (2001.), Izgubljena cesta Davida Lyncha (1997.), Dolina smrti Michelangela Antonionija (1970.), Taksist Martina Scorsesea (1976.), Istrebljivač Ridleyja Scotta (1982.), Pariz, Teksas Wima Wendersa (1984.), Prezir Jean-Luca Godarda (1963.), Nebo nad Berlinom Wima Wendersa (1987.), Sedmi pečat Ingmara Bergmana (1957.) i Smrt u Veneciji Luchina Viscontija (1971). Nerijetko se prije ili nakon projekcije organiziraju i prigodna edukativna predavanja boljeg razumijevanja filma, a dosad su ih održali profesor i filmolog Nikica Gilić, redatelj i kritičar Elvis Lenić te redatelj i multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti.
Za vrijeme projekcija filmova Kultnog ponedjeljka u porečko se kino ne slijeva lavina publike, već se u gledalištu smjesti dvadesetak ljubitelja starih, dobrih filmova. Iako je u perspektivi želja da se što veći krug publike upozna s kultnim ostvarenjima koja čine opću filmsku kulturu, Kultni ponedjeljak od svojih je početaka zamišljen kao nepopulistički program koji će njegovati intimnu atmosferu istinskih filmskih gurmana. Organizatori nastavljaju svoju misiju u nadi da će se broj podržavatelja ovog programa po projekciji proširiti na pedesetak, te da će oni pristizati s područja čitave Istre. Na taj se način, uz publiku koja redovito prati program, s vremenom nastoji profilirati i svojevrstan klub ljubitelja filmova, članovi kojega će dijeliti svoj afinitet i zainteresiranost prema filmskoj umjetnosti i kojima će biti ponuđen prostor za razmjenjivanje mišljenja i dojmova, opušteno druženje te neprestano učenje.
Spomenuti i slični filmovi restaurirani su i tek odnedavno dostupni široj publici, i to uz izdašne naknade po svakoj pojedinoj projekciji. Porečki Kultni ponedjeljak bilo bi nemoguće realizirati bez pomoći vanjskim sredstvima i suradnjama, a to je postignuto zahvaljujući financiranju Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Poreča – Parenzo te suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Kinom Tuškanac, Francuskim institutom i Goethe Institutom. Ovaj je umjetnički i intelektualni luksuz zainteresiranima dostupan po cijeni od samo 20 kuna po ulaznici, koje je moguće rezervirati i kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu Učilišta na www.rezervacije-poup.hr . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti