Poskupljuju javni bilježnici. Cijene nekih usluga skočit će i do 150 posto, a obrazloženja – nema

Hrvatska i svijet
11.08.2023 06:53
Izvor: Novilist.hr
Ilustracija
Ilustracija
Autor: Pixabay
Uz svakodnevna poskupljenja hrane, obrtničkih usluga, ali i telekomunikacijskih usluga građane u rujnu očekuje i poskupljenje javnobilježničkih usluga, piše Novi list. Ovjera prijepisa ili potpisa, upis u zemljišne knjige, upis založnog prava prilikom podizanja kredita, potvrda o ovršnosti rješenja poskupjet će od 20 do 150 posto, ovisno o kojoj se javnobilježničkoj usluzi radi. U svakom tom slučaju radi se o poskupljenju od nekoliko eura, ali građani koji za neki postupak trebaju više radnji to će itekako osjetiti na svom džepu.
Da će javnobilježničke usluge, koje u nekom trenutku u životu trebaju svi građani poskupjeti, najavljeno je u prijedlogu novih tarifa kojeg je Ministarstvo uprave i pravosuđa uputilo u javnu raspravu, i to baš u trenutku kad se nakon štrajka pravosudnih službenika pravosuđe uspavalo i otišlo na godišnji odmor.

Vrijednost boda

Dokument u kojem Ministarstvo predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja, ali je uz njega priložen sažetak u kojem se tvrdi da će usluge poskupjeti u prosjeku 25 posto. Pojašnjava se da se »pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ujedno se širi obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji«.
Kažu i da je nesporna činjenica da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama, pa je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije. Napominju i da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994., a povećanje nadležnosti uzrokovalo je povećane troškove poslovanja.
Cijeli članak pročitajte ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti