Poropat kritizirala radove u Sv. Ivanu

Lokalno
23.12.2008 00:00
D. Požarić
Blagoslov mrtvačnice u Svetom Ivanu od Šterne
Blagoslov mrtvačnice u Svetom Ivanu od Šterne
VIŠNJAN - »Arhitektonsko rješenje nove mrtvačnice i trga te prometa u Svetom Ivanu unakazilo je prostor. Zaklonjen je najljepši vidik prema moru i zauzet prostor za buduće širenje groblja, koje sada može ići samo na privatne parcele, a pitanje je i kako će se formirati pogrebna povorka«, rekla je oporbena vijećnica Nevija Poropat (IDS) na aktualnom satu Općinskog vijeća. Rušenje stare kapelice prije nego što je nova mrtvačnica stavljena u funkciju ocijenila je nekorektnim prema mještanima Sv. Ivana jer je donijelo probleme pri sprovodima. Načelnik Angelo Mattich je odvratio da nema razloga sumnjati u stručno rješenje arhitekata, a rušenje stare građevine diktirala je dinamika radova.
- Dio građana je nezadovoljan jer je ukinut kružni tok pa su se iskalili na meni, mojim suradnicima i župniku. Takvo rješenje su odredili struka i sigurnosni propisi, rekao je Mattich.
- Jer smo naštimavali!, odgovorio je predsjedavajući Peter Poletti na pitanje Anđela Štente (IDS) zašto su mu s čak deset mjeseci zakašnjenja dostavljeni ugovori koje je Općina sklopila s izvođačima radova na Trgu slobode i javnoj kanalizaciji.
- Volio bih da budete ozbiljni, replicirao je Štenta. Zatražio je ugovore za sve nekretnine koje je Općina kupila u ovoj godini, za novu mrtvačnicu u Sv. Ivanu, za vrtić koji se upravo gradi, te popis svih u ovoj godini asfaltiranih dionica. Smatra da nije bilo potrebe zaduživati se za kupnju traktora s priključcima jer nije jasno kakvu uštedu će to donijeti 15 milijuna kuna zaduženoj Općini, ni kako će se strojevi koristiti budući da grade uglavnom privatnici. Štentu je također zanimalo gdje se nalazi ranije nabavljena općinska kombinirka. Poletti je odvratio da ju je Općina upravo koristila za radove u Sv. Ivanu.
- Sva oprema je u funkciji i obavlja ono za što je nabavljena. Planiramo uvesti i radne naloge. O zaduživanju i kupnji su raspravljali i poglavarstvo i vijeće, a vrijeme će pokazati koliko će nam strojevi uštedjeti ili stvoriti dodane vrijednosti. Računovodstveni dokumenti jasno pokazuju da je Općina ukupno zadužena 8,3 milijuna kuna. Za četiri kredita godišnje izdvajamo 586 tisuća kuna, a potpisani ugovori za gradnju vrtića, asfaltiranje i Svetog Matiju vrijedni su oko šest milijuna kuna, naveo je Mattich.
Obnova škole u Rapavelu i otkup zemljišta stajali su više od milijun kuna, a u tijeku su pregovori s posljednjim suvlasnicima. Autobusna stanica planira se na starom mjestu, a nedavna zakuska u Kufcima je, kao privatno okupljanje, plaćena privatnim sredstvima, a ne iz općinskog proračuna, što se može i provjeriti, odgovorio je Mattich vijećniku Štenti, koji je kazao da o tome ima druga saznanja te najavio provjeru.
Ivan Sinožić (IDS) uvrijeđen je ranijim Polettijevim naputkom da zapisnike sa sjednica poglavarstva skine s interneta jer je u pokušaju da to učini ustanovio da je posljednji zapisnik objavljen u srpnju, i to sa sjednice održane u travnju.
- Uvrijedili ste me kao čovjeka i kao vijećnika jer ste mi rekli da pogledam na internetu samo da me se riješite. Nedopustivo je da općinska uprava, čija je to dužnost, nema vremena slati vijećnicima zapisnike, da ih ja moram tražiti po internetu, i da se objavljuju s tolikim kašnjenjem, jer tako ne mogu biti informiran i obavljati svoju dužnost, rekao je Sinožić, ocijenivši da je posrijedi kapric, inat i dolijevanje ulja na vatru, koji se mogu trpjeti neko vrijeme, no »bačva se kad-tad napuni«.
- Iskreno mi je žao, nisam Vas htio uvrijediti, ispričao se Poletti, zadužio upravu da Sinožiću čim prije dostavi sve zapisnike, ali i konstatirao da je »bačva puna na više strana«.
M. DODIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti