Porezne olakšice na životna osiguranja ostaju!

Gospodarstvo
12.10.2004 00:00
Mx
Četiri obvezna mirovinska fonda danas imaju 1,15 milijuna osiguranika, a njihova ukupna imovina približila se sedam milijardi kuna.

Budući da se, prema podacima Regosa, mjesečni doprinosi kreću između 200 i 250 milijuna kuna, do kraja godine mirovinski će fondovi imovinom premašiti milijardu eura.

U prvih osam mjeseci ove godine mirovinci su u prosjeku ostvarili prinos na razini 4,16 posto, a koliki će on biti na kraju godine ovisi ponajprije o kretanju cijena obveznica i tečaju eura s obzirom na to da je veći dio imovine u koju ulažu vezan za euro, istaknuo je Dubravko Štimac, glavni fond-menadžer PBZ Croatia osiguranja na jučer otvorenoj Međunarodnoj konferenciji o mirovinskim fondovima i tržištu kapitala, koju već treću godinu organizira Hagena.

Vlada odbila špekulacije

Razvoj nebankarskih financijskih institucija u velikoj je mjeri oslonjen na državna poticajna sredstva, odnosno porezne olakšice. To se prije svega odnosi na stambene štedionice, dobrovoljne mirovinske fondove i životna osiguranja.

“Posve je razumljivo da su osiguravajuća društva prilično uznemirile ideje o mogućem ukidanju poreznih olakšica”, kaže Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza. To bi bilo pogotovo neprimjereno nekoliko mjeseci prije kraja godine, napominje i dodaje da su takvi oblici štednje potencijal koji treba njegovati, a ne kratkoročnim mjerama kompromitirati.

U konačnici, ukidanje poreznih olakšica umanjilo bi i vrijednost najveće osiguravajuće kuće, Croatia osiguranja, što svakako nije poželjno, posebice u kontekstu privatizacije. Među sudionicima konferencije, međutim, čulo se da su iz redova Vlade odbijene špekulacije o ukidanju poreznih olakšica za životna osiguranja i dobrovoljnu mirovinsku štednju.

U pripremi nova pravila

Iako je trend diverzifikacije ulaganja mirovinskih fondova neupitan, udio imovine fondova uložen u obveznice i dalje se kreće u relativno visoku rasponu, od 63 do 67 posto. Jedan od razloga je i skučen izbor dionica u koje mirovinski fondovi mogu ulagati.

No, kako najavljuje Dragan Kovačević, ravnatelj Hagene, tu bi se situacija uskoro trebala poboljšati, jer se upravo dovršava pravilnik kojim će im se omogućiti da ubuduće ulažu i u neka javna dionička društva koja nisu u službenoj, najvišoj burzovnoj kotaciji.

Prema najavama kriterija (primjerice veličina kompanija), to bi trebalo značiti da će mirovinski fondovi odskora participirati i u potražnji za dionicama Adris grupe, Ericssona Tesle, Končara i Dom holdinga. I ulaganja u inozemne dionice u većini mirovinskih fondova povećana su u odnosu na ranije.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti