Poreču stopostotno financiranje za nadopunu i reviziju Akcijskog plana energetski održivog razvoja

Lokalno
30.07.2018 11:04
D. Požarić
1
1
Nakon što je početkom prošle godine, postavši članom Regionalnog odbora za energiju istarske županije, postao jedan od partnera na EU projektu pod nazivom EMPOWERING (Empowering local public authorities to build integrated sustainable energy strategies), Grad Poreč je započeo s provedbom projektne aktivnosti izrade revizije postojećeg Akcijskog plana energetski održivog razvoja grada Poreča za razdoblje od 2013. do 2020. godine.
Plan izrađen u veljači 2013. godine predstavlja inicijalni dokument na temelju čijih se prikupljenih podataka o referentnom inventaru emisija CO2, analiziraju i razvijaju precizne smjernice u provedbi projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na lokalnoj razini, a sve s rezultatom smanjenja emisije CO2 za više od 20 % do 2020. godine.
Provedbom mjera i projekata iz Akcijskog plana u proteklih je nekoliko godina na području Poreča realizirano više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša, što je rezultiralo investicijama u visini od gotovo 4.5 milijuna kuna, dok je prijavom navedenih projekata na različite dostupne izvore sufinanciranja ostvareno pravo na bespovratna sredstva u visini od gotovo 2.3 milijuna kuna, odnosno, projekti su sufinancirani u više od 50% investicija.
Kako doznajemo od Gordane Lalić, direktorice gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora projekta za područje Poreča, revizija i nadopuna postojećeg Akcijskog plana dat će detaljnu analizu uspješnosti dosadašnje provedbe mjera energetske učinkovitosti na području grada, postaviti nove ciljeve u kontekstu smanjenja emisija stakleničkih plinova, implementacije obnovljivih izvora energije te provođenja politike energetske učinkovitosti i održivog razvoja u periodu od 2020. do 2030. godine.
Provedba projekta EMPOWERING i navedene aktivnosti neće samo potaknuti razvoj, nadogradnju i implementaciju akcijskih planova za održivu energiju do 2030. godine, već će i oblikovati energetsku viziju grada u skladu s prioritetima prihvatljivima za financiranje iz fondova EU u narednom programskom razdoblju, čime će se pridonijeti još učinkovitijem financijskom iskorištavanju sredstava EU.
-Ovom prilikom Grad Poreč zahvaljuje svim građanima koji su izdvojili svoje vrijeme i ispunjavanjem anonimnog anketnog upitnika pomogli u prikupljanju podataka o ukupnoj potrošnji energije na području Poreča, te svojim odgovorima doprinijeli kreiranju energetske politike razvoja Grada Poreča. Onima koji to još nisu učinili skrećemo pozornost da do 31. srpnja 2018. godine ispunjeni upitnik mogu dostaviti osobno u pisarnicu Grada Poreča – Parenzo na adresu Obala Maršala Tita 4, poslati putem elektroničke pošte na adresu gordana.lalic@porec.hr ili ga popuniti u elektroničkom obliku na službenim stranicama Grada Poreča – Parenzo www.porec.hr , stoji u priopćenju iz porečke gradske uprave..
EMPOWERING je projekt iz programa Horizon 2020, a financira se bespovratnim sredstvima Europske unije. Koordinator aktivnosti na području Istarske županije je Istarska razvojna agencija (IDA).
Vrijednost novog dokumenta za grad Poreč iznosi 35.000,00 kn + PDV, što će kroz budžet projekta u stopostotnom iznosu biti financirano bespovratnim sredstvima Europske Unije.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti