Poreču odobrena europska sredstva za stvaranje lokalne zajednice usmjerene na energetsku učinkovitost

Lokalno
29.01.2021 12:21
Foto: TZ Poreč
Foto: TZ Poreč
Gradu Poreču odobrena su sredstva u iznosu nešto višem od 38 tisuća eura u sklopu projekta SCCALE 203050 (Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe - Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu) za stvaranje lokalne zajednice usmjerene na energetsku učinkovitost.
Kako javljaju iz Grada, cilj projekta jest poticati stvaranje lokalnih energetskih zajednica u području energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, pružati inovativne načine sagledavanja energetske učinkovitosti, odnosno učiniti lokalne zajednice ključnim dionicima u odgovoru na klimatske izazove - ne samo u smislu povećanja korištenja obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenja potrošnje energije kroz ekonomski održiv model, već i u pružanju modela upravljanja koji će njegovati zdrava i otporna društva u kontekstu klimatskih učinaka i s njima povezanih društvenih izazova.
Provedbom projekta na području Poreča planira se uspostava lokalne energetske zajednice naziva Parentium Community koja će imati misiju pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, s ciljem postizanja stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenjem građana u proces energetske tranzicije . Parentium Community, dalje navode, omogućit će građanima da sudjeluju u planiranju, odlučivanju, izgradnji kapaciteta, te proizvodnji energije na lokalnoj razini.
Koordinatorica u provedbi projekta i direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., Gordana Lalić , tom je prilikom rekla kako je paket akata Europske Unije pod nazivom 'Čista energija za sve' iz ožujka 2019. godine donio ambiciozne klimatske i energetske ciljeve koje države članice EU moraju provesti, uključujući sveukupno smanjenje potrošnje energije od 32,5 posto i povećanje obnovljivih izvora energije na najmanje 32 posto do 2030. godine, a sve s ciljem stvaranja ugljično neutralne Europe do 2050. godine. Dodala je da je u sklopu Paketa prepoznat potencijal osnaživanja građana kao aktivnih sudionika u procesu energetske tranzicije na svom području, istaknuvši da Grad i Parentium d.o.o. potiču i provode čitav niz mjera usmjerenih ka očuvanju okoliša i održivom razvoju grada te razvijaju konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj lokalne zajednice.
- U vrijeme kada su gradski proračuni iznimno opterećeni i uvelike osjećaju posljedice COVID-19 pandemije, smatram da je važno naći dodatne izvore za financiranje projekata, pogotovo kada se radi o sufinanciranju u stopostotnom iznosu. Konstantno radimo na tome i ulažemo napore za realizaciju velikih, ali i manjih projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Tako smo lani dovršili veliki gradski projekt sanacije odlagališta otpada Košambra, vrijedan 12,1 milijun kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti nabavljena su i nova električna vozila za potrebe komunalnog redarstva Grada Poreča. Iz područja ublažavanja klimatskih promjena Grad trenutno provodi i projekt LIVING STREETS, koji je usmjeren na uključivanje građana u problematiku održive mobilnosti u urbanim sredinama, pilot projekte u domeni vraćanja javnih prostora građanima unutar kojeg će građani isprobati barem na mjesec dana stil života bez automobila. Sve su zeleni projekti kojim naš grad štedi energiju i postaje još ugodnije mjesto za život, izjavio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić .
Nakon ovog koraka, ističu iz Grada, slijedi daljnja provedba, između ostalog i odabira optimalnog modela za Poreč, o čemu će dodatno obavijestiti građane. (sj)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti