Poreču milijun kuna za obnovu zgrade "Gornjeg vrtića"

Lokalno
18.03.2021 08:49
D. Požarić
Dom 1924. godine
Dom 1924. godine
"Gornji vrtić"
Gradu Poreču odobren je milijun kuna bespovratnih sredstava za obnovu zgrade „Gornjeg vrtića”. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od tri milijuna kuna bez PDV-a, pa će Grad Poreč nakon provedenog postupka javne nabave krenuti u investiciju obnove.
Podsjetimo, Grad Poreč prijavio je projekt obnove Dječjeg vrtića Radost II na Javni poziv Fonda, nakon što je uspješnom prijavom na Javni poziv za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koja su klasificirana kao kulturna dobra, koji je 2018. objavila IRENA (Istarska Regionalna Energetska Agencija), ostvario pravo na stopostotno financiranje do danas već dovršene izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti, te konzervatorske podloge.
Kao takav, projekt obnove zgrade Gornjeg vrtića bio je spreman aplicirati na Javni poziv Fonda. Prijavljeni projekt podrazumijeva radove konstrukcijsko - energetske sanacije krovne potkonstrukcije, termoizolaciju kosog stropa, te poda prema negrijanom tavanu, radove sanacije krovišta i krovnog pokrova, radove zamjene kompletne stolarije, te radove kompletne sanacije sustava elektroinstalacija i zamjenu rasvjetnih tijela, kao i uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem predmetnih radova. Kako zbog konzervatorskih ograničenja po pitanju energetskih svojstava obnova fasade nije bila prihvatljiv trošak u sklopu ovog natječaja, Grad Poreč bi obnovu fasade financirao paralelno s prijavljenim radovima, te će i za taj dio radova tražiti dodatne izvore sufinanciranja.
- Prvi smo grad koji je ozbiljno pristupio sagledavanju problematike obnove zgrada koje spadaju pod kulturno dobro. Radi se o skupom, dugotrajnom i složenom projektu, jer za takve projekte treba dobiti suglasnost konzervatora. Ona je za ovaj vrtić dobivena, projektno-tehnička dokumentacija spremna, a sve je to bio uvjet kako bi se uopće moglo prijaviti na natječaj., kaže Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium.
- Danas objekt zapošljava 18 ljudi te pruža jasličku i vrtićku skrb za 105 djece, u pet vrtićkih i jednoj jasličkoj. To je sigurno jedan od traženijih vrtića jer je omiljen među generacijama djece i roditelja, tako da bi obnova puno značila ne samo za vrtić i njegove polaznike, već i za cijeli grad zbog pozicije u središtu grada, te kulturno-povijesnog značaja.
Dodatno, ovime nastavljamo politiku ulaganja u naše najmlađe. Gradimo treći vrtić i jaslice u tri godine, nakon što smo već izgradili dvije nove osnovne škole. Mi ćemo se i dalje pripremati i prijavljivati na natječaje i javne pozive, kako bi rasteretili gradski proračun, ali i realizirali projekte, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.
Dom 1924. godine
Povijest Gornjeg vrtića
U Poreču je u rujnu 1910. godine otvoren prvi starački dom u Istri - prva socijalno-zdravstvena ustanova (Casa di ricovero). Inicijativa takve vrste pokazuje da je Poreč rano pokazao interes prema osjetljivoj društvenoj skupini i zarana je promicao politiku socijalne skrbi. Zgrada je sagrađena kao kapitalna investicija općine Poreč, a i plemićka obitelj Polesini izdvojila je značajna sredstva.
Provedbu gradnje pratio je gradonačelnik Angelo Danelon koji je ujedno naručio gradnju današnje Gradske palače. Kao arhitekti navode se Napoleone Sandri i Galli.
Zgrada se sastoji od središnjeg volumena s dva bočna aneksa istaknuta u odnosu na glavno pročelje koje je urešeno pristupnim stubištem i ulaznim trijemom.
Proporcije zgrade su harmonizirane. Stilski spada u širi pojam historicizma s umjerenim elementima secesije. Arhitekti su se inspirirali toskanskom ladanjskom arhitekturom. Dom je smješten na području srednjovjekovnog porečkog groblja gdje se nalazila i crkva Sv. Stjepana. Zgrada je položena na najvišem porečkom brežuljku čime su štićenici dobili predivan pogled na uvalu Peškera i od svog nastanka predstavlja svojevrsni zaštitni znak grada. Od njenog utemeljenja neprestano prati razvoj i potrebe lokalne zajednice. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada se prenamijenjuje u đački dom, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća postaje Dječji vrtić. Zgrada ima svojevrsni kulturno povijesni značaj i uvelike doprinosi urbanitetu grada. Upravo zbog toga svaka građevinska intervencija mora poštivati izvornu arhitekturu, bez narušavanja estetskih elemenata koji karakteriziraju zgradu. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti