Porečki vatrogasci izvukli Belu sa dna 15 metara duboke jame

Lokalno
30.11.2012 10:44
D. Požarić
Vatrogasac je uz pomoć kolega nakon otprilike pola sata uspio izvući Belu
Vatrogasac je uz pomoć kolega nakon otprilike pola sata uspio izvući Belu
Porečki su vatrogasci jučer poslijepodne u šumi kod sela Bačva na Višnjanštini izvukli živu i zdravu kujicu Belu koju je, zanesenu trkom, doslovno progutala nezaštićena petnaestak metara duboka jama.
-Bili smo u lovu, Bela je trčala i naletjela na vrlo klizavi dio terena koji se strmo spušta prema dubokoj jami, rekao nam je njen vlasnik. Sve se dogodilo jako brzo, pa nije bilo vremena za reakciju. Nazvao je, kaže, vatrogasce koji su mu bili jedina nada za spas.
Oko sat vremena nakon opisanog događaja pratili smo vatrogasce od Višnjana do prolaza ispod Istarskog ipsilona, odakle smo pješice stigli do jame udaljene tek nekoliko desetaka metara u šumi. Doista je ne možete primijetiti sve dok ne stignete u njenu blizinu, pa će nakon Beline nezgode biti poduzete mjere da se jamu obilježi i ogradi.
Vatrogasci su sa terenaca nakon kratkog dogovora skinuli opremu i počeli pripremati svog kolegu Vedrana Beata za spuštanje u jamu i vađenje psa koji je neprestano lajao.
Pod budnim okom iskusnog spasitelja i speleologa Roberta Tamburinija potom su svog kolegu konopcem spustili do dna jame, a nakon što je preplašenu životinju smjestio u torbu na prsima, vatrogasac Beato je započeo mukotrpan uspon, doslovno centimetar po centimetar. Svakih je nekoliko sekundi kolegama na površini dojavljivao da malo podignu psa, nakon čega bi on sam podizao sebe.
Nakon otprilike pola sata u dubini jame napokon smo počeli nazirati fluorescentne oznake na vatrogasnoj kacigi, a još nekoliko minuta trebalo je da Bela iskorači iz torbe. Najprije je bila zbunjena, ali je vrlo brzo pokazala nevjerojatnu radost zbog ponovnog susreta sa vlasnikom.
Za sedmogodišnju Belu može se reći da je u životu do sada imala sreće, jer je prije pet godina već bila završila u nekoj drugoj jami u kojoj je provela čak sedam dana.
U akciji spašavanja psa sudjelovali su vatrogasci Roberto Tamburini , Vedran Beato , Walter Beletić , Lučano Vorić i zamjenik zapovjednika JVP Poreč Denis Matošević .

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti