Porečki umjetnik Aleksandar Knapić pobjednik na ArtExpo-u Ljubljana 2023.

Kultura
17.10.2023 11:57
D. Požarić
Aleksandar Knapić, ArtExpo Ljubljana 2023.
Aleksandar Knapić, ArtExpo Ljubljana 2023.
U prestižnom Kongresnom centru Brdo kod Kranja od 12. do 15. listopada 2023. održan je međunarodni likovno-umjetnički događaj ArtExpo Ljubljana 2023. na kojem je pobjednikom proglašen porečki umjetnik Aleksandar Knapić.
U čarobnom ambijentu predsjedničkog kompleksa okupilo se više od 350 izlagača iz cijeloga svijeta, dok je iznimno bogat program predstavu učinio zanimljivom i posebnom. Od istaknutih uzvanika tu su bili čelnici raznih kulturnih, političkih i drugih ustanova i organizacija, zatim suprug predsjednice Aleš Musar, (nažalost predsjednica je neposredno pred početak eventa morala otkazati dolazak), Jože Mermal (BTC), Valery Arakelov, zatim ambasadori Japana, Velike Britanije i Poljske, predsjednik WTM-a Fiore Tondi , pokazuje važnost, posebnost i kvalitetu događaja kojeg je vrhunski organizirao Institut AAMI.
Zamoljen da čitateljima Parentiuma opiše doživljaj, Knapić je izrazio zadovoljstvo i ponos, ali i popriličan umor. -No, pobijediti jer zaista dobar osjećaj i inspiracija za daljnje stvaralaštvo. U današnje vrijeme ponuditi nešto novo u umjetnosti je gotovo nemoguća misija, stoga veseli činjenica da sam obavio mnoštvo razgovora u kojima sam gotovo do najsitnijih detalja objašnjavao tehniku izrade mojih, ne baš jednostavnih umjetničkih djela. Od kamena, stakla, aluminija, metala i na kraju bronce kao završetka jednog puta ka beskonačnom… Zanimljivo je bilo vidjeti reakcije posjetitelja nakon spoznaje da je izrada pojedinih radova trajala po četiri, šest ili osam mjeseci, a pogotovo cijene.
... „uvijek vraća na ishodište svega, u srce Istre: mirisno jutro u Flengima, smiraj dana u Krunčićima - roditeljske poruke da se uvijek ima Istru u srcu!“ ( Željko Bosanac)
Od deset izloženih radova, sedam zidnih instalacija i tri skulpture u bronci, pet ih je bilo potpuno novih i premijerno su predstavljene na Expo-u. Svojevrstan put po svijetu opisuje „Infinity“ serija, dok se radom „Back to Istria“ autor (ponovno) vraća Istri koju nikad nije ni napustio. 
-Mramor, Venecijanski smalti, Corten steel čine okosnicu-poveznicu ovog rada našoj prekrasnoj i jedinstvenoj Istri, zaključio je Knapić zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli ovoj izložbi, posebno organizatorima na vrhunskoj predstavi u čarobnom ambijentu Kongresnog centra Brdo.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti