Porečki profesori i učenici na manifestaciji "Božić u Europi" u Budimpešti

Lokalno
21.12.2012 18:02
D. Požarić
1
1
Krajem mjeseca studenog i početkom prosinca profesori Stanislav Poropat i Daria Škrinjar te učenici Ariana Prenka, Alan Šuran i Ivan Pinčan iz porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića sudjelovali su na manifestaciji „Božić u Europi“ u Budimpešti.
Ovogodišnji organizator manifestacije bila je ugostiteljska škola „Giorgio Perlasca“ iz Budimpešte. Svrha projekta bila je prikazati i upoznati božićne gastronomske i ine običaje pojedinih europskih zemalja, čiji su predstavnici postavljali štandove uređene u božićnom duhu zemlje iz koje dolaze.
U projektu su sudjelovale europske turističke srednje škole, članice AEHT udruge (europske udruge hotelijersko-turističkih škola), među kojima su bile čak dvije hrvatske škole – porečka i bjelovarska. Program manifestacije odvijao se kroz sedam dana, tijekom kojih su učenici i profesori sudjelovali u različitim aktivnostima.
Sudionici su za svog boravka u Budimpešti bili smješteni u hotelu „Veritas“, gdje su doručkovali i večerali, dok je ručak bio organiziran u kulturnom centru „Kobanyji“ te u samoj školi „Giorgio Perlasca“.
Predstavljanje štandova s autohtonim prehrambenim proizvodima započelo je već drugog dana. Na porečkom štandu nudili su se bakalar, istarska supa, rakije, suhi kolači, povetica, istarska „salama“ napravljena od mesa boškarina i magarca, sir u ulju, masline te božićni šećerni kolačići, koji su ujedno krasili i bor. Štand su posjetili brojni gosti kojima se posebno svidio bakalar, a bili su zainteresirani i za izložene promidžbene letke grada Poreča.
Od ostalih aktivnosti valja spomenuti pripremanje buffet večere, na kojoj je svaka zemlja nudila tradicionalna jela. Porečka je škola pripremila bakalar s posuticama i zeljem na padelu, žgvacet od kokoši s fužima te ombolo i kobasice u bijelom vinu s kiselim kupusom i pečenim polovicama krumpira.
Jednako tako, sve su zemlje članice AEHT-a prošetale gradom u svečanoj paradi u kojoj su sudionici nosili svoje narodne nošnje, a učenici su se domaćinima škole i ostalim uzvanicima imali priliku predstaviti na priredbi koja je organizirana petog dana – u nedjelju navečer, nakon održane jutarnje mise u crkvi sv. Laszlo te odlaska sa štandova u popodnevnim satima. Svirale su se, pjevale i plesale tradicionalne božićne pjesme i plesovi tipični za pojedini kraj. Porečki su se učenici predstavili sviranjem polke i baluna, dakle tradicionalnim plesovima iz Istre.
Tijekom boravka u Budimpešti učenici i profesori dio vremena proveli su i u razgledu ovog lijepog grada – njegova samog centra, Citadele te starog grada Budima, koji ih se posebno dojmio zbog prekrasnog pogleda na grad i rijeku Dunav. Od ostalih aktivnosti organiziran je i posjet zgradi budimpeštanskog parlamenta, posjet ugostiteljskoj školi „Doboš“ te trosatna radionica čokolade u poznatoj čokoladarnici „Szamos“, iako samo za ograničeni broj sudionika.
Program manifestacije službeno je završen u ponedjeljak navečer, 3. prosinca, i to svečanom večerom kojom je škola domaćin izrazila zahvalnost svim školama koje su sudjelovale u projektu, dočarale blagdansku tradiciju i božićni ugođaj diljem Europe. (Daria Škrinjar, prof./parentium)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti