Porečki obrtnici dali povjerenje Zoranu Kalčiću i Robertu Momiću, Grad Poreč povećava vlasnički udio u poduzeću Dom obrtnika d.o.o.

Lokalno
21.06.2018 09:41
D. Požarić
Obrtnički dom u Poreču
Obrtnički dom u Poreču
Na dnevnom redu jedne od sljedećih sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča bit će prijedlog povećanja vlasničkog udjela u poduzeću Dom obrtnika d.o.o., neslužbeno doznajemo na marginama nedavno održane Skupštine Udruženja obrtnika Poreč čija su 23 člana jednoglasno odabrala kontinuitet, pa će tako novi-stari predsjednik u narednom četverogodišnjem mandatu biti Zoran Kalčić, a njegov zamjenik Robert Momić.
U novi Nadzorni odbor izabrani su Marin Paliska, Alen Sinožić i Niko Blažanović, a u Upravni odbor Zoran Kalčić, Valencia Klarić, Dario Barolin, Robert Mihelko, Robert Momić, Mladen Vojinović, Marjan Velenik, Viliam Radessich, Ana Budimir i Dražen Olić.
Na konstituirajućoj sjednici Skupštine donesena je i jednoglasna odluka o kandidiranju Roberta Momića za predsjednika Obrtničke komore Istarske županije.
Skupštini su prisustvovali i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je u uvodnom govoru spomenuo mjere kojima Grad namjerava pomoći obrtnicima preuzimanjem nekih financijskih obaveza koje im opterećuju poslovanje. Time je, rekao je Peršurić, omogućen opstanak organiziranog obrtništva u Poreču koje kontinuirano postoji od 1965. godine.
Skupštinari su mjere jednoglasno podržali pa će, ako ih Gradsko vijeće prihvati, Grad Poreč svoj vlasnički udio u poduzeću Dom obrtnika d.o.o. povećati s 25 na 45 posto, čime će preuzeti kreditnu obavezu za izgradnju Obrtničkog doma u visini od 3,6 milijuna kuna. Udruženje obrtnika ostat će većinski vlasnik Doma obrtnika d.o.o. i zadržati obvezu otplate 1,4 milijuna kuna kredita, čime će i zgrada biti zadržana u vlasništvu Grada i porečkih obrtnika.
A problemi su za porečke obrtnike počeli prije nekoliko godina kad je tadašnji SDP-ov ministar obrtništva Gordan Maras, ignorirajući različit stupanj razvoja obrtništva u raznim dijelovima Hrvatske, izjednačio iznos komorskog doprinosa za sve hrvatske obrtnike. Time je Udruženju obrtnika Poreč praktički onemogućio nastavak otplate kredita za izgradnju Obrtničkog doma jer su, podsjetimo, porečki obrtnici puno prije Marasove odluke sami donijeli odluku o povećanju komorskog doprinosa za tu namjenu.
Kako ne bi bili prisiljeni prodati prostore koji su do trenutka otplate kredita ionako pod hipotekom banke, porečki su se obrtnici za pomoć obratili Gradu Poreču, jer su druga rješenja i uvjeti za njih bili nepovoljniji, kažu.
U Gradu su nam potvrdili informaciju da se materijali za odluku o povećanju vlasničkog udjela u poduzeću Dom obrtnika d.o.o. pripremaju za jednu od narednih sjednica Gradskog vijeća. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti