Porečki gimnazijalci posjetili Bujštinu

12.06.2018 11:04
Tina Horvat
1
1
Učenici 3. razreda opće gimnazije porečke Srednje škole Mate Balote, predvođeni profesorom povijesti Vladimirom Torbicom i razrednicom Marlenom Vitasović Orbanić, bili su nedavno na trećoj stručnoj ekskurziji tijekom koje su posjetili Buje i okolicu. Učenici su ove godine naučili nešto više o srednjovjekovnoj kulturi Bujštine i njezinim znamenitostima koji svojom ljepotom uistinu krase Istru u svakom pogledu.
2
2
Kao i svake godine, zadatak triju učenika bio je da organiziraju putovanje. U 9 sati s parkinga Osnovne škole Poreč krenuli su u još jednu avanturu. Prva stanica bila je Brtonigla, gdje su posjetili izložbu „Prvi svjetski rat na Jadranu 1914.-1918.“ na kojoj su razgledali mnogo maketa ratnih brodova, municije i odjeće iz tog vremena. Potom su se zaputili prema spilji Mramornici u kojoj su naučili ponešto o građi stalagmita i stalaktita. Nakon spilje, krenuli su u Buje, gdje su obišli poznatu kulu i crkvu sv. Servula pred kojom su pratili predavanje na engleskom i slovenskom jeziku.
3
3
Nakon toga krenuli su u Momjan gdje su posjetili kaštel koji je vrlo zanimljiv s obzirom na svoj smještaj. Ondje su organizatori učenicima priredili razne igre, da bi se nakon obilaska kaštela zaputili u Grožnjan u kojem su odslušali izlaganje na engleskom jeziku. Nakon malog mjesta Grožnjana, posjetili su Završje i Zrenj. Ondje su imali priliku čuti priču o masovnom iseljavanju ljudi s toga područja. Nastavili su do Oprtlja u kojem su vidjeli prekrasnu crkvu sv. Jurja.
4
4
U agroturizam pokraj Buja stigli su oko 18 sati gdje ih je čekala tradicionalna istarska hrana. Atmosferu su upotpunile razne vrste domaćih životinja. Prepuni dojmova i lijepih uspomena vratili su se nakon večere u Poreč.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti