Porečki Albanci obilježili godišnjicu kosovske neovisnosti: Ponosni na dostignuća Kosova

Lokalno
18.02.2009 00:00
D. Požarić
Djevojke u narodnim nošnjama dočekivale su goste
Djevojke u narodnim nošnjama dočekivale su goste
POREČ - Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Poreča i članovi albanske nacionalne zajednice proslavili su jučer prvu obljetnicu neovisnosti Kosova. Svečanosti održanoj u hotelu Diamant odazvali su se župan Ivan Jakovčić, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, albanski veleposlanik u Hrvatskoj Pëllumb Qazimi te drugi gosti iz političkog i društvenog života. Dobrodošlicu je prisutnima zaželio predsjednik porečkog Vijeća albanske nacionalne manjine Idris Sulejmani. Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama na Kosovu poginulim za neovisnost, kosovskim Albancima stradalim u borbi za osamostaljenje Hrvatske i palim hrvatskim borcima.
- Kao Albanci, znajući pritom sve ljudske i nacionalne vrijednosti našeg naroda, uvjereni smo da kosovsko društvo i institucije znaju i već sada rade na tome da istinski mir ne bude samo zaobilaženje konflikata, već pobjeda slobode i demokratskih vrijednosti. Upravo zbog toga smatramo da svi oni koji su doprinijeli rješavanju kosovskog pitanja, koji su pomagali i pomažu u realizaciji aspiracija k europskim integracijama, već sada mogu biti ponosni na dosadašnja dostignuća ove zemlje, rekla je mr. Sara Sulejmani Dželili u kratkom referatu o povijesti Kosova.
Župan Jakovčić istaknuo je da se ostvarenjem neovisnosti Kosova Balkan napokon riješio sintagme »bure baruta« te da svi koji žive na Balkanu imaju sada samo jedan put - u Europu i NATO, jer nema više putova ratova i ubijanja.
- Vjerujem da će odnosi Hrvatske i Kosova biti jako dobri i zainteresiran sam za suradnju s jednim gradom u Albaniji. Vjerujem da postoje svi elementi za moderno orijentiran Balkan. Neka Istra bude simbol jedne nove Europe na jugoistoku Europe, zaključio je Jakovčić.
Zahvalnost Hrvatskoj i svima koji su priznali Kosovo izrazio je i veleposlanik Qazimi.
- U našem je rajonu stvorena nova realnost i svi očekuju da će to biti novi dio Europske unije. Tu intenciju imaju i Hrvatska i Albanija. Kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, to će biti primjer za sve ostale države Balkana, a ako to ne bude uskoro, to će se odraziti na sve ostale države Balkana. Zahvaljujem svim Albancima na doprinosu za razvoj Kosova i svima koji daju doprinos za integriranje Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Qazimi.
Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Štifanić, funtanjanski načelnik Tomislav Čoga, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u Poreču Jusuf Šehanović te predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine iz Zagreba Mehmetali Zenunu. Svečanost se nastavila uz domjenak i prigodni zabavni program koji su uljepšali djevojke i mladići u tradicionalnim narodnim nošnjama.
V. HABEREITER

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti