Porečani nezadovoljni gužvama na šalteru za dokumente

Lokalno
24.10.2015 08:26
D. Požarić
(G. PRODAN)
(G. PRODAN)
Već duže vrijeme primjetni su ranojutarnji redovi ispred dijela porečke policijske postaje gdje se izdaju osobni dokumenti (iskaznice, putovnice, vozačke dozvole...) i registriraju vozila. Ljudi dolaze i sat vremena prije otvaranja šaltera da bi u nekom razumnom roku došli na red. Događalo se, pričaju nam, da čekaju satima i opet ne stignu prije kraja radnog vremena obaviti ono po što su došli. Osobito se to odnosi na službu za vozače i vozila gdje je situacija, po pričanju korisnika, posljednjih tjedana bila katastrofalna. Izgleda da su manjak službenika i "višak" zahtjeva prouzročili redove kakve u jednoj koliko-toliko uređenoj državi ne bi trebalo očekivati, osobito ne u vrijeme kad se dio birokratskih poslova počeo rješavati i e-uslugama.
Stoga smo prošlog tjedna Ministarstvu unutarnjih poslova postavili pitanje je li mu nadležni resor upoznat s ovim problemom koji traje tjednima, čak mjesecima, te što je u vezi s tim poduzeto ili se namjerava poduzeti. Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a stigao je odgovor iz kojeg je vidljivo da su u ministarstvu i Policijskoj upravi istarskoj "svjesni problema gužvi prilikom obavljanja upravnih poslova u Policijskoj postaji Poreč–Parenzo te se ovom prilikom ispričavamo svim našim građanima koji su zbog toga imali neugodnosti".
U odgovoru iz MUP-a podsjećaju da je porečka policijska postaja po opsegu poslova koje obavlja i po broju stanovnika koje obuhvaća, neposredno iza središnje istarske, one pulske. Kažu da je na porečkom području, ali i drugdje, evidentirano povećanje opsega poslova na izdavanju vozačkih dozvola, oko 20 posto ih je bilo više u 2014. nego u 2013. godini, a u prvih devet mjeseci 2015. povećanje u odnosu na isto lanjsko razdoblje je oko 30 posto. K tome, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju osobito se povećao uvoz vozila iz EU-država, pa je u 2014. za oko 50 posto bilo više novoregistriranih vozila nego u 2013., a u prvih devet mjeseci ove godine rast je dodatnih 10 posto prema istim lanjskim.
"Postupak rješavanja novoregistriranih vozila koja se uvoze zahtijeva određeno vrijeme te je isto, uz ostale poslove registracije vozila koji se obavljaju na šalterima upravnih poslova, jedan od razloga i povećanih gužvi i dugotrajnijeg čekanja", pojašnjavaju iz MUP-a, ali i dodaju da je točno "da je u posljednje vrijeme na šalterima upravnih poslova radio smanjeni broj službenica, što zbog nepopunjenosti predviđenih radnih mjesta, bolovanja, porodiljnog dopusta, zbog čega povremeno dolazi do čekanja dužeg od uobičajenog za obavljanje navedenih poslova, posebice prilikom obavljanja poslova registracije vozila odnosno izdavanja vozačkih dozvola".
Ipak, moglo bi biti bolje jer iz MUP-a izvještavaju da su počeli rješavati taj problem "unutarnjom reorganizacijom poslova, odnosno privremenim premještanjem državnih službenika na upravne poslove", ali i preraspodjelom dijela poslova vozača i registracije vozila u policijske postaje u Umagu i Bujama.
Izgleda da ide nabolje jer jučer ujutro uobičajeni red prije početka radnog vremena bio je osjetno manji nego proteklog tjedna. Dakle, može se, ali očito presporo, tek kad im ogorčeni građani u redovima počinju skidati sve po spisku. (G. PRODAN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti