Poreč zaslužuje titulu šampiona zdravog grada

Lokalno
10.04.2009 00:00
E.Dž.
Gradska slika zdravlja i okvir plana za njegovo očuvanje i unapređenje rezultat je dvogodišnjeg rada tima stručnjaka Zdravog grada, gradske uprave i predstavnika građana, a tiskani su kao knjiga predstavljena u gradskoj vijećnici na Svjetski dan zdravlja.
- Za Poreč se može reći da je turistička metropola, da je grad sporta, grad velikog razvoja, a sigurno je i zdravi grad. Za to imamo i potvrdu, plaketu najzdravijeg grada u ligi hrvatskih zdravih gradova, na što smo ponosni, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić.
Uvodno je o nastanku knjige govorio prvi koordinator Zdravog grada, poznati i priznati doktor i predsjednik gradskog Socijalnog vijeća Nino Basanić. Socijalna, pa i zdravstvena politika grada od 2007. godine ima snažne temelje na kojima se može graditi, a gradske vlasti već su dobrim dijelom pripremile odgovore na različite potrebe građana, prvenstveno osoba treće dobi, obitelji i mladih, zaključio je dr. Basanić.
- Vaš grad je hrvatski prvak zdravlja i možete na to biti ponosni, rekla je doc. dr. Selma Šogorić, koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova, koja je bila uključena u porečki, ali i županijski projekt zdravlja.
Danas se teško nosimo s izazovom koji se zove zdravlje, čini se da mu nismo dorasli. To je mahom zato što ne želimo priznati ili ne znamo koliko su pogubne po zdravlje čovjeka društvene prilike kao što su neimaština, loš socijalni status, nezaposlenost, neadekvatno stanovanje, socijalna izoliranost. Nejednake životne mogućnosti stvaraju nejednakosti u zdravlju, zato ga svjetska strategija za 21. stoljeće promiče kroz socijalni i gospodarski razvoj. Ono se u jednoj zajednici bitno može poboljšati jedino stvaranjem politike koja ga prepoznaje kao vrijednost.
To su, ukratko, teze iz prezentacije dr. Šogorić, koja nije štedjela komplimente za programe koji se u Zdravom gradu provode u cilju podizanja razine zdravlja.
- Poreč je bez sumnje grad model. Zaslužujete titulu šampiona jer ste spregom stručnjaka, političara i građana uspjeli napraviti puno više nego drugi, rekla je.
Koordinatorica Zdravog grada Nataša Basanić-Čuš podsjetila je okupljene na nekolicinu stručnjaka koji su prije 15-ak godina s predstavnicima lokalne politike ukazali kojim putem treba ići kada su osnovali Zdravi grad, ali i na dr. Andriju Štampara, koji je 1948. utemeljio Svjetski dan zdravlja kao predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.
Građani koji su se odazvali pozivu na predstavljanju porečke knjige zdravlja dobili su po primjerak, a oni do kojih nije stigla, mogu je posuditi u gradskoj knjižnici.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti