Poreč: Zasad odgođena Vinistra održat će se prvi put na Peškeri; u tijeku Svijet malvazija

Lokalno
14.04.2021 16:04
Foto: Danilo Dragosavac
Foto: Danilo Dragosavac
Piše: Kristina Flegar
Zasad je odgođena 27. međunarodna izložba vina i vinarske opreme Vinistra koju su ljubitelji božanske kapljice s nestrpljenjem očekivali u Poreču od 7. do 9. svibnja. No, održat će se čim se epidemiološka situacija popravi, i to ne više u dvorani Žatika, već prvi put na otvorenom prostoru – u Uvali Peškera. Najavio je to predsjednik ove popularne vinske manifestacije Nikola Benvenuti na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Laguna Parentium, gdje se upravo odvija 12. izdanje Svijeta malvazija – neslužbenog svjetskog prvenstva te kraljice istarskih podruma, kao i ocjenjivanje uzoraka pristiglih za Vinistru.
Novi datum održavanja organizatori će objaviti čim dobiju “zeleno svjetlo” županijskog Stožera civilne zaštite, a za očekivati je da će to biti tijekom lipnja.

Benvenuti: Vinistru odgađamo - no svakako ćemo je održati

Osim Benvenutija, o značaju i tijeku Vinistre i Svijeta malvazija u ime domaćina su govorili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik, predstavnik Plave lagune - dugogodišnjeg partnera i zlatnog sponzora Vinistre Emil Perdec te predsjednik ocjenjivačke komisije Svijeta Malvazija Mario Staver.
- Kad smo odredili datum za početak svibnja situacija je bila puno povoljnija i očekivalo se da će se ona dodatno poboljšati, ali nažalost nije bilo tako. Primorani smo na neko vrijeme odgoditi manifestaciju, no svakako ćemo je održati. U tijeku je ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, koje je također bilo izazovno organizirati s obzirom na mjere koje su trenutno na snazi. Uobičajenih pet ili šest komisija morali smo smanjiti na tri, s obzirom da u dvorani može biti maksimalno 25 ljudi. I ove smo godine uspjeli dobiti pokroviteljstvo Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino OIV, što znači da za Svijet malvazija imamo više od 50 posto stranih ocjenjivača koji ovom prigodom većinom dolaze iz Slovenije i Italije. Za sve ocjenjivače smo osigurali potrebna testiranja za njihov ulazak u Hrvatsku i povratak kući, kazao je Benvenuti.

Pristiglo ukupno 435 uzoraka za testiranja

Mario Staver je naglasio da je ove godine za ocjenjivanje pristiglo ukupno 435 uzoraka, od kojih je 220 malvazija iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke i Španjolske, zatim 195 uzoraka vina za Vinistru, i to najviše terana i merlota, te 20 uzoraka jakih alkoholnih pića. Napomenuo je da su ocjenjivanje, koje traje do 16. travnja, radi poštivanja protuepidemiloških mjera produžili za jedan dan.
- Jučer smo ocjenjivali terane i mogu reći da su mladi terani, berba 2020, jako dobri, fino aromatični, dobre strukture i tijela, a zreli su zaobljeni i ugodni, pa će posjetitelji stvarno uživati u njihovom kušanju. Danas smo se posvetili malvazijama – u prvoj trećini uzoraka su alkoholom niže, ali jako aromatične, ugodne, svježe i elegantne malvazije. U slijedeća dva turnusa očekujemo strukturiranija vina. Prema dosadašnjim rezultatima očito je da je berba 2020. bila pogodna za malvaziju i da možemo očekivati jako dobra vina, otkrio je Staver.

[slika2]

Vinistra je simbol Poreča

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je poručio da ga veseli što se s povratkom Vinistre, koja je lani izostala zbog pandemije koronavirusa, polako vraćamo u “staro normalno”. Podsjetio je da se u Poreču posljednjih mjeseci već odvijaju razne manifestacije, zasad prvenstveno sportskog karaktera, a među njima i one međunarodnog značaja.
- Međutim, Vinistra je posebna. Ona je simbol Poreča i siguran sam da će, unatoč njenom malo drugačijem obliku, njena atmosfera i šušur koji su nam prošle godine nedostajali, biti oni izvorni i pravi. Zahvaljujem vinarima koji su i u ovim turbolentnim vremenima ustrajali u svojoj proizvodnji i prezentaciji vrhunskih vina po kojima smo poznati u Europi i svijetu, rekao je Peršurić, pozivajući sve da dođu na 27. Vinistru u Poreč kako bi se družili i nazdravili.
Direktor TZ-a Nenad Velenik je kazao da je Vinistra jedna od najvrednijih manifestacija koje Poreč ima te izrazio svoje zadovoljstvo što će se ona ponovno održati. Spomenuo je da ga mnogi pitaju što će biti s drugim manifestacijama i odgovorio da će se one vratiti, iako u modificiranim oblicima.
- Zahvaljujem Vinistri koja je prepoznala potencijale Poreča te će 27. put biti organizirana u našoj destinaciji, bez obzira na ova teška i turbolentna vremena. Naša TZ joj pruža nesebičnu potporu i želi dobrodošlicu, zaključio je Velenik.

Najavljena suradnja Vinistre i Općine Svetvinčenat

U ime Plave lagune Emil Perdec je kazao da se ovaj porečki hotelijer veseli povratku Vinistre, njenom šušuru i mirisu vina koji se ponovno osjećaju u hotelu Laguna Parentium čije je vrijedno osoblje u potpunosti na raspolaganju organizatorima. Naglasio je da Plava laguna već dugi niz godina snažno podupire ovu manifestaciju te da u svojim objektima u Poreču i drugim destinacijama nudi i promovira autohtone istarske proizvode među kojima vina imaju posebno mjesto.
Ovom su prigodom ugovor o suradnji potpisali predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti i direktorica tvrtke Općine Svetvinčenat - Savičenta d.o.o. Mateom Stanić. Ova općinska tvrtka, naime, upravlja kaštelom Morosini-Grimani u čijem se prizemlju nalazi kušaona najboljih istarskih proizvoda, prodajni punkt Vinistre sa selekcijom vrhunskih vina te prostor za vođene degustacije i radionice stručnog sljubljivanja vina i domaćih sireva.
Matea Stanic, Nikola Benvenuti i Dalibor Macan (Foto: Danilo Dragosavac)
Matea Stanic, Nikola Benvenuti i Dalibor Macan (Foto: Danilo Dragosavac)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti