Poreč: Stvaranje senzibiliteta prema osobama s invaliditetom

Lokalno
23.03.2021 08:56
D. Požarić
Foto: Teretana za osobe s invaliditetom
Foto: Teretana za osobe s invaliditetom
EU projektom „I ja želim trenirati“ koje provodi porečki Bodybuilding klub Veli Jože u suradnji s Gradom, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Društvom invalida Poreč, u srpnju 2019. godine opremljena je i otvorena prva teretana za osobe s invaliditetom. U njoj je članovima Društva invalida omogućeno besplatno treniranje uz stručnu podršku i vodstvo, ali je pandemija koronavirusa privremeno zaustavila sve aktivnosti.
Kako napominje predsjednice Društva invalida Poreč Tihane Mikulčić, udruga djeluje u okviru lokalne zajednice i ima utjecaj na afirmiranje potreba osoba s invaliditetom u široj lokalnoj zajednici te stvaranje senzibiliteta kod građana, ali i kod lokalne vlasti.
Najesen iste godine, u sklopu EU projekta USEFALL sanirano je šetalište Lungomare  i postavljena nova rampa za teško pokretne osobe. Projekt se nije ograničio samo na osobe s poteškoćama u kretanju, već je veliki dio aktivnosti bio usmjeren i na osobe oštećena vida.
Natpisi u Eufrazijevoj bazilici
Opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaika kojima je oslikana unutrašnjost bazilike. Također, organizirana je edukacija za turističke vodiče koji su naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida.
Mikulčić posebno ističe društvenu skrb o osobama s invaliditetom od rođenja do starosti. Za dvadesetak obitelji u kojima žive osobe s najvećim stupnjem invaliditeta, Grad financira podršku u kući članovima i njihovim obiteljima jednom do dvaput tjedno.
- Naši najmlađi korisnici imaju svoje asistente već od vrtića, a Grad ih je osigurao 16. Dodatno, naši mladi članovi mogu koristiti i stipendije za osobe s invaliditetom, što im i obrazovanje čini dostupnijim, rekla je Mikulčić.
Grad i Društvo zajedno rade na traženju najboljeg rješenje za problema pristupačnosti ureda HZMO, HZZPO i HZZ u Poreču. Dio je to aktivnosti koje za konačni cilj imaju stvaranje senzibiliteta u lokalnoj zajednici za potrebe osoba s invaliditetom, zaključeno je na jučerašnjem razgovoru gradonačelnika Lorisa Peršurića i predsjednice Društva invalida Poreč Tihane Mikulčić. (ls)
Peršurić i Mikulčić

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti