Poreč se predstavio Pragu povodom Dana državnosti

Grad Poreč
22.05.2023 06:18
D. Požarić
Sudionici predstavljanja
Sudionici predstavljanja
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu organiziralo je 18. svibnja svečanost povodom proslave Dana državnosti, deset godina članstva Hrvatske u EU i Dana oružanih snaga RH, na kojoj su se okupili predstavnici čeških državnih i vjerskih institucija, diplomatski zbor, predstavnici kulturnog, gospodarskog, javnog života, među kojima i predstavnici turističkog sektora, Hrvati u Češkoj i moravski Hrvati. Na poziv veleposlanice Republike Hrvatske u Pragu Ljiljane Pancirov i vojnog izaslanika, brigadira Zdravka Barbarića, suorganizatori svečanosti bili su Grad Poreč i Turistička zajednica Poreča. Održana je prezentacija Poreča, njegove turističke i ugostiteljske ponude.
Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je pred gotovo 300 sudionika naglasio da je Poreč danas jedan od gradova primjera u Hrvatskim okvirima koji si stalno podiže ljestvicu.
- Naš grad ima dugu i ponosnu tradiciju ugostiteljstva i turizma, a mi se zalažemo da svaki posjetitelj Poreča doživi nezaboravno iskustvo. Dok slavimo tridesetu obljetnicu neovisnosti Hrvatske, trebamo biti ponosni na svoja postignuća kao nacija i veseliti se još svjetlijoj budućnosti. Poreč je odigrao značajnu ulogu u ovom uspjehu jer smo područje na kojem se ostvaruje 10 posto sveukupnog hrvatskog turizma, rekao je Peršurić, podsjetivši da Poreč i četvrt Prag 6 obilježavaju već više od 10 godina prijateljstva.
Veleposlanica Pancirov rekla je kako je ove godine specijalna prilika da se predstavi Hrvatsku kao najmlađu članicu EU-a, koja obilježava 10 godina članstva, ove godine i ulazak u Schengenski prostor, ali isto tako i 30 godina diplomatskih odnosa između Češke i Hrvatske. Istaknula je i kako Hrvatska i Češka podržavaju nacionalne manjine te su vrlo ponosne na Čehe u Hrvatskoj i Hrvate u Češkoj.
Na svečanosti je održana i prezentacija Turističke zajednice grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali te posluženi istarski specijaliteti.
Svečanost je održana u povijesnom zdanju, velikoj dvorani Novoměstké radnice, u centru Praga, a u kulturno umjetničkom dijelu programa, nastupili su harmonikaši, višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč – kvintet u sastavu Lucija Janko i Leona Janko, David Pršurić, Erik Petrović i Arian Matić uz mentore te profesore Anu Šterpin Zagoranski i Paola Peruška.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti