Poreč: Pretrpani kamioni prijete vozačima

Lokalno
13.05.2004 00:00
Izvor: Ivan Grgat
Mx
1
1
Vozači koji se svakodnevno kreću našim prometnicama svjedoci su raznoraznih opasnosti koje prijete tijekom vožnje. Nama su za oko posebno zapeli nesavjesni vozači kamiona koji prenatrpavaju tovarni prostor svojih teških vozila samo da odrade što manje tura. Time ugrožavaju sve koji voze iza njih, a kada to mislimo posebno valja istači mogućnost da iz prikolice ispadne koja kamena gromada i tragedija je neizbježna.
Istina je da svaka medalja ima dvije strane, pa je tako istina i da su to prijevoznici prisiljeni činiti radi velike konkurencije i izuzetno niskih cijena vožnji koje postižu na tržištu, no u ovom su slučaju ugroženi sigurnost i život drugih sudionika u prometu koji nisu krivi za stanje na neuređenom tržištu cijena usluga pa shodno tome i ne moraju snositi posljedice.[slika1]Kako se i vidi na našoj fotografiji, vozač kamiona registracijskih oznaka PU598 FV koji se kretao iz pravca Limskog kanala prema Sv. Lovreču samo je jedan od mnogobrojnih primjera nesavjesnih vozača. U zapadnim zemljama kao što su Italija, Austrija, Njemačka itd. policija bi takve vozače kaznama dobro opalila po džepu, no kod nas to očito nije tako.[slika2]
Prema članku 129. Zakona o sigurnosti u prometu:

(1) Vozilo u prometu na cesti ne smije se opteretiti iznad svoje nosivosti koja je upisana u prometnu dozvolu ili preko dopuštenog opterećenja, ili preko najveće dopuštene mase ili preko mogućnosti koje dopuštaju osobine ceste i tehničko-konstrukcijske mogućnosti vozila.
(2) Teret na vozilu mora biti tako raspoređen i, prema potrebi, pričvršćen i pokriven da:
1) ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti,
2) ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom,
3) ne smanjuje vozaču preglednost nad cestom,
4) ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti,
5) ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu.

Tek kad se dogodi prometna nezgoda težih razmjera, odnosno kad netko pogine, najvjerojatnije će se policija trgnuti i započeti radikalno kažnjavati takve vozače kojima je važan samo profit i brza zarada, a da pritom nimalo ne mare za sigurnost drugih sudionika u prometu.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti