Poreč: Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između IKB-a i Obrtničke komore IŽ – povoljniji uvjeti kreditiranja za obrtnike

Gospodarstvo Lokalno
18.05.2023 05:56
Kristina Flegar
Rahela Mihelko, Miro Dodić, Robert Momić i Valencia Klarić
Rahela Mihelko, Miro Dodić, Robert Momić i Valencia Klarić
Autor: K. Flegar/Parentium
Istarska kreditna banka Umag d.d. i Obrtnička komora lstarske županije sklopili su sporazum o poslovnoj suradnji za 2023, čime nastavljaju uspješnu suradnju iz prethodnih godina. Sporazum su u Porečkom Obrtničkom domu prekjučer potpisali predsjednik Uprave IKB-a Miro Dodić i predsjednik županijske Obrtničke komore Robert Momić, u prisutnosti predsjednice Udruženja obrtnika Poreč Valencije Klarić i direktorice Poslovnog centra IKB-a Poreč-Pazin Rahele Mihelko. Time su obrtnicima na području Istre, članovima Obrtničke komore Istarske županije, osigurani povoljniji uvjeti kreditiranja.
Predsjednik Uprave Miro Dodić je istaknuo da je IKB, kao banka s dugogodišnjom tradicijom, oduvijek posebno pratila razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva na ovim prostorima te da od samih početaka dobro surađuju s OKIŽ i udruženjima obrtnika u Istri. Objasnio je da domicilna banka treba stimulirati ono što ovdje ostaje, te je IKB prepoznao potencijal obrta koji su uglavnom obiteljske djelatnosti i dobro se razvijaju, ali im je, kao malim subjektima, potrebna podrška. Obrtnici se moraju što više okupljati i zajednični nastupati, kazao je također, napominjući da IKB educira svoje kreditne referente kako bi im mogli pružati usluge financijskih konzultanata.
Suradnjom IKB-a i Obrtničke komore Istarske županije, obrtnicima, članovima Komore, na raspolaganju su sljedeće kreditne linije: kratkoročni krediti za obrtna sredstva i revolving krediti s rokom otplate do 12 mjeseci, krediti za pripremu turističke sezone i dugoročni krediti za financiranje trajnih obrtnih sredstava s rokom otplate do 5 godina, dugoročni krediti za nabavu opreme s rokom otplate do 7 godina te dugoročni krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/li poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina.
Prema Dodićevoj najavi, dugoročne kredite će odobravati uz kamatnu stopu već od 3,7 posto. Kredite za trajna obrtna sredstva odobravat će s rokom otplate do pet godina, za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do sedam godina te kredite za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/li poslovnih objekata na rok otplate do 12 godina.
Što se tiče kratkoročnog financiranja, s obzirom na značaj problematike naplate potraživanja, odnosno likvidnosti, na raspolaganju su krediti za obrtna sredstva i revolving krediti. Najniža kamatna stopa po kratkoročnim kreditima odnosi se na kredite za pripremu turističke sezone i iznosi 4 posto.
Naknada za obradu kreditnih zahtjeva također je znatno niža od redovne te iznosi 0,4 posto od iznosa kredita za kratkoročno financiranje, odnosno 0,8 posto od iznosa kredita za dugoročno financiranje. Osim toga, banka će obrtnicima odobravati MasterCard Business kreditnu karticu bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, a onima koji ugovore korištenje usluge Mobilnog bankarstva – mlKB Business, omogućit će korištenje te usluge bez obračuna i plaćanja mjesečne naknade do 31. prosinca.
Dodić je naglasio da IKB male i srednje poduzetnike i obrtnike smatra vrlo važnim poslovnim subjektima na području lstarske županije. Na ovaj način žele im omogućiti održavanje likvidnosti, očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta te daljnji razvoj obrtništva i poduzetništva na našem području, kao temeljnom faktoru budućeg razvoja Istre i šire regije, a time i boljeg standarda svih građana područja na kojem djeluje Obrtnička komora lstarske županije,, zaključio je.
Predsjednik županijske Obrtničke komore Robert Momić zahvalio je IKB-u na dosadašnjoj suradnji i prepoznavanju rada obrtnika i njihove organizacije.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti