Poreč: Otvoreno gradilište prvog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Lokalno
16.05.2018 15:47
D. Požarić
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč -jug
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč -jug
Prvo od četiri gradilišta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu EU projekta Poreč otvoreno je danas na zemljištu površine 17.400 četvornih metara u blizini vodenog parka Aquacolors uz prigodnu konferenciju za novinare na kojoj su gradilište simbolično otvorili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, direktor komunalne tvrtke Odvodnja Poreč Milan Laković, tehnički direktor tvrtke Srđan Mažar te predstavnici izvođača.
Cijena izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja je 291 milijun kuna (bez PDV-a), od čega 74% sufinanciraju EU fondovi. Preostali dio podijelili su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Grad Poreč te općine Vrsar, Funtana i Tar-Vabriga.
-Nakon uspješne provedbe prve faze EU projekta Poreč, koja je uključivala dogradnju i rekonstrukciju 84,1 kilometara kanalizacijske mreže, izgradnju 32 nove i rekonstrukciju 50 postojećih crpnih stanica, te nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje, započinju radovi na izgradnji četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Nakon pripremnih radova, gradilište je i otvoreno, rekao je direktor Odvodnje Milan Laković dodavši kako je 4. svibnja ove godine izdana prva građevinska dozvola za uređaj Poreč – jug, a postala je pravomoćna 8. svibnja. Tijekom mjeseca trebale bi stići građevinske dozvole za uređaj za pročišćavanje na Lanterni i postrojenje za kompostiranje mulja na Košambri, nakon čega će započeti i radovi na tim lokacijama.

Rok za dovršetak izgradnje 18 mjeseci

Detalje je pojasnio tehnički direktor odvodnje Mažar: -Budući uređaji za pročišćavanje otpadnih voda koristit će najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora, sa kapacitetom prihvata i obrade otpadne vode za 48.000 ekvivalent-stanovnika. Uređaj se gradi na parceli površine 17.400 kvadratnih metara, na kojoj će biti izgrađena zgrada predtretmana otpadne vode, zgrada za membransku ultrafiltraciju, upravna zgrada, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnik pročišćene vode, garaža za specijalna vozila sa 6 parkirnih mjesta, 2 parkirna mjesta za kamione te 14 parkirnih mjesta za vozila, rekao je Mažar..
Osim navedenog, predviđena je izgradnja još tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iste tehnologije na lokacijama Lanterna (kapaciteta 30.000 ES), Poreč – sjever (Saladinka; 37.000 ES) i Vrsar (Petalon; 22.500 ES). Do lokacija uređaja već su izvedeni dovodni cjevovodi, kao i povratni vodovi, te ostala infrastruktura za potrebe funkcioniranja budućih uređaja.
U tehnološkom procesu pročišćavanja otpadnih voda stvara se višak komunalnog mulja, koji će se obrađivati na postrojenjima za solarno sušenje (na lokaciji UPOV-a Poreč sjever) i kompostiranje mulja (na lokaciji deponije komunalnog otpada Košambra).
Rok za dovršetak izgradnje četiriju uređaja je 18 mjeseci, pa bi uređaj čije je gradilište danas otvoreno sa probnim radom trebao krenuti početkom 2020. godine.

Peršurić: važan dio slike Poreča kao budućeg ekološki osvještenog i modernog turističkog središta

Gradonačelnik Loris Peršurić izrazio je zadovoljstvo nastavkom radova na velikom i zahtjevnom EU projektu dodavši kako se nada da će radovi nastaviti planiranom dinamikom bez dosadašnjih kašnjenja izvođača. Napomenuo je važnost realizacije i dobrobiti koju projekt donosi za sve stanovnike te kako je to važan dio slike Poreča kao budućeg ekološki osvještenog i modernog turističkog središta. -Projekt Poreč rezultat je tijesne suradnje Odvodnje Poreč i partnera (Grad Poreč, općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar) u cilju modernizacije sustava odvodnje, a sve kako bi se osigurao siguran i čist okoliš, očuvali prirodni resursi i u konačnici podigla kvaliteta života stanovnika ovog područja pokazavši što se sve sinergijom i zajedničkim ciljevima može postići, rekao je Peršurić novinarima.
Vlasništvo
Vlasnik zemljišta površine 22.742 četvorna metra na kojem će se graditi uređaj Lanterna u vlasništvu je Općine Tar-Vabriga
Vlasnik zemljišta za UPOV Poreč sjever je Republika Hrvatska. Površina mu je 16.813 četvornih metara.
Grad Poreč vlasnik je lokacije za UPOV Poreč Jug površina 17.401 četvornih metara.
Za nekretnine obuhvaćene uređajima za pročišćavanje otpadnih voda nije isplaćivana naknada na ime služnosti niti na ime  prava građenja. Odvodnja Poreč je vlasništvo nad parcelama za UPOV Vrsar i za kompostanu na Košambri stekla darovanjem. Isplaćene su samo naknade utvrđene od strane ovlaštenog procjenitelja za nasade na UPOV-u Poreč – jug (loze) i UPOV-u Lanterna (masline) u ukupnom iznosu od 562.572 kuna.
(dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti