Poreč: Otvoren 61. Annale, najstarija hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti

Kultura
16.07.2021 13:08
Foto: Andi Bančić
Foto: Andi Bančić
Trg ispred Istarske sabornice sinoć je bio obilježen otvorenjem 61. izdanja izložbe Annale, najstarije hrvatske skupne likovne izložbe suvremene umjetnosti koja se svake godine održava u Poreču.
Ovogodišnje izdanje, pod nazivom "Bogu krasti dane" bavi se temom nepristupačnog i bezličnog administrativnog aparata čije se održavanje temelji na složenom sustavu nadzora.
Gužva ispred Istarske sabornice (Foto: Andi Bančić)
- Manipulacija emocijama na poslu, na kojem je teško razgraničiti radno od slobodnog vremena, a automatizirane geste od relaksacije, čine specifične slike izložbe. Izložba nastaje između karikature hiperaktivnog društva i spekulacije o drugačijem načinu raspolaganja vremenom, odbacujući multitasking i u korist bunta pred pomahnitalim diktatom kompeticije. Ovogodišnja izložba zamišljena je kao fragmentarni vodič stranputicama radne prakse: Kako nas rad boli? I tome nasuprot, kako u njemu možemo uživati? Kako se podsmjehnuti strahu od neuspjeha i potaknuti dišpet spram upitnih uvjeta natjecanja?“ naglašava izbornica 61. Annala Ksenija Orel, kustosica MMSU-a u Rijeci.
Kombinacijom radova umjetnika različitih generacija, otvaraju se specifične forme otpora, poput testiranja radnih odnosa i suzdržavanja od 'propisne' radne norme.
Na Annalu su predstavljeni sljedeći umjetnici: Nadija Mustapić, Igor Eškinja, Iva Ćurić, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Bojan Mucko, Ivana Pegan Baće, Toni Meštrović, Goran Petercol, Pasko Burđelez, Meriç Algün, Gorgona .
Izložba se bavi temom nepristupačnosti i bezličnosti birokracije (Foto: Andi Bančić)
Kako je na otvorenju napomenula Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ustanove koja organizira ovu manifestaciju, kako je prvi Annale pokrenut s namjerom da se pokrene inovativan, kulturni program na samom početku turističkog uspona Poreča.
– Spoj izložbe i kulturnog spomenika je pravi primjer kulturnog turizma, a porečki kulturni turizam već 60 godina nudi jednu od najstarijih izložbi i koncerata klasične glazbe u našoj državi. Sretni smo da imamo mogućnost uživati u izvrsnosti - to je naš identitet., zaključila je.
Foto: Andi Bančić
Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić se, prije samog otvorenja izložbe, našalio kako bi iz vlastitog iskustva o birokraciji i administraciji mogao nadugo razgovarati.
- Međutim, ono što je najvažnije je da se nastavlja bogata kulturna tradicija, jer ovakvi događaji čine život jednoga grada i zato čestitam organizatorima i sudionicima.
Izložba ostaje otvorena sve do 12. rujna, a možete je obići svakoga dana od 10 do 12 te od 18 do 22 sata. Ulaz je slobodan.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti