Poreč: Odobrena sredstva za projekt povećanja energetske učinkovitosti gradske palače

Lokalno
14.06.2021 12:36
1
1
Grad Poreč je ostvario pravo na 100 postotno financiranje izrade tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti za projekte povećanja energetske učinkovitosti.
Naime, krajem svibnja je Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) objavila Javni poziv za financiranje izrade tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti ugradnje dizalice topline morska voda/voda putem EU projekta Coastenergy za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada.
Javni poziv raspisan je u sklopu projekta Coastenergy iz programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska na kojem je IRENA glavni partner i organizator. Projekt se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu. U projektu, uz IRENA-u, sudjeluje još sedam partnera iz Italije i Hrvatske.
Projekt će trajati 36 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 1.827.670,00 €, a budžet IRENA-e iznosi 207.610,00 €, uz stopu sufinanciranja od 85 posto.
Podsjetimo se, u suradnji s IRENA-om, u sklopu EU projekta ENERJ izrađena je dokumentacija energetske sanacije objekta dječjeg vrtića Radost II, gdje je Grad Poreč, prijavom na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurao maksimalna sredstva sufinanciranja u iznosu od milijun kuna.
– S obzirom na svoj položaj neposredno uz morsku obalu, te svoj status zaštićenosti kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Poreča, zgrada gradske palače idealan je kandidat za izradu projektno tehničke dokumentacije ugradnje obnovljivog izvora energije, dizalice topline morska voda/voda. Ovim projektom, Grad Poreč, u suradnji s IRENA-om te uz pomoć uporabe energije mora, tzv. ''Plave energije'' nastoji povećati razinu energetske učinkovitosti u zgradama kulturne baštine, poručuju iz Grada Poreča.
- Korištenje ''Plave energije'' nema poseban tretman u hrvatskom zakonodavstvu, tako da možemo reći da provedba ovakvog pilot projekta predstavlja svojevrstan izazov u iskorištavanju energije mora kao obnovljivog izvora za grijanje/hlađenje zgrade. U doba klimatskih promjena i borbe sa zalihama fosilnih goriva krajnji cilj treba biti smanjenje emisija CO2 i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, a posebno postizanje energetske neovisnosti što navedeni sustavi omogućuju, rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium koje je koordinator provedbe ovog projekta. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti