Poreč: Obnova zgrade policije planirana za 2025. godinu

Lokalno
10.07.2024 12:00
Kristina Flegar
Zgrada policije u Poreču
Zgrada policije u Poreču
Autor: Kristina Flegar
Kad će konačno krenuti najavljivana i itekako potrebna obnova zgrade policije u Poreču? Prema odgovoru koji smo dobili iz Ureda načelnika Policijske uprave istarske – sjedeće godine.
- Obnova zgrade Policijske postaje Poreč-Parenzo planira se za 2025. godinu. Procjena ukupnih troškova, koja obuhvaća i radove na energetskoj obnovi, radove na unutarnjem uređenju i stručni nadzor, iznosi oko 1,2 milijuna eura te će se većim dijelom osigurati iz državnog proračuna. S obzirom na niz aktivnosti koje je potrebno provesti do konačne realizacije ovog projekta, u ovom trenutku ne možemo s javnošću podijeliti više informacija, istaknuli su.
Zgrada je već dugo u derutnom stanju i ne pruža adekvatne uvjete ni djelatnicima, a ni korisnicima koji radi svojih dokumenata i drugih upravnih poslova često ispred nje čekaju u redu na suncu i kiši. Situacija se dodatno pogoršava s gužvama u vrijeme pojačanog izdavanja radnih dozvola za strane radnike, mada je taj problem ublažen od kad je Grad Poreč za tu namjenu ustupio svoje prostore u susjednu „žutoj zgradi“. Da će se sve to uskoro promijeniti, građani su se ponadali krajem 2020. godine, nakon sjednice Hrvatskog sabora na kojoj je prilikom donošenja državnog proračuna prihvaćen amandman IDS-a kojim je 10 milijuna tadašnjih kuna osigurano za rekonstrukciju te zgrade u državnom vlasništvu. Međutim, do danas na građevini ništa značajnije nije učinjeno.
Zgrada policije u Poreču
Zgrada policije u Poreču
Autor: Kristina Flegar
Pitali smo stoga MUP, odnosno istarsku policiju kad će i na koji način rekonstrukcija biti ostvarena, koliko će ona koštati i na koji će način biti financirana. Zanimalo nas je i je li u planu izmještanje Policijske postaje Poreč izvan centra grada u neki drugi objekt ili izgradnja novog. Doznali smo tako da „preseljenje na drugu lokaciju trenutno nije opcija koja se razmatra, već se planira obnova postojeće zgrade“.
- Svjesni smo činjenice kako zgrada Policijske postaje Poreč-Parenzo svojim konstrukcijskim karakteristikama ne udovoljava zahtjevima funkcionalnosti prostora za predmetnu namjenu te je u lošem stanju, tako da je potrebno obaviti kompletnu obnovu zgrade. Time će se poboljšati radni uvjeti naših djelatnika, ali i unaprijediti rad sa strankama, odnosno poboljšati usluga koju policija pruža građanima, stoji također u odgovoru iz Ureda načelnika.
Budući da je spomenuti amandman na državni proračun podnesen na prijedlog Grada Poreča, u gradskoj upravi smo pitali što čine da se obnova ostvari. Odgovorili su da će se, nakon dogovorenih premještanja ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na primjereniju lokaciju i obnove zgrade Lučke kapetanije, gradonačelnik Loris Peršurić, sada i kao saborski zastupnik, u Zagrebu „nastaviti zalagati za konkretne projekte i prijedloge na dobrobit građana – od preseljenja drugih teže dostupnih ureda, obnove zgrade policije, osnivanja srednje glazbene škole, pa do rješavanja pitanja Vrtova i obnove državnih cesta“.
- Sve su to pitanja koja možemo riješiti samo u dogovoru s Državom jer se radi o njihovim ustanovama ili njihovom vlasništvu, odgovorili su, naglasivši da su zahvaljujući gradonačelnikovoj novoj funkciji saborskog zastupnika, rješenja tih pitanja sve bliža.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti