Poreč: Obilježavanje Dana biološke raznolikosti (22. svibnja)

Lokalno
27.05.2005 00:00
Izvor: bk/Mx
Mx
1
1
Povodom Dana biološke raznolikosti II. razred opće gimnazije je posjetio Akvarij u Puli, kako bi se upoznali s brojnim biljnim i životinjskim vrstama i tako upotpunili svoje znanje.
U akvariju se čuvaju pretežito vrste koje obitavaju u Jadranskom moru, ali ima ih i iz drugih voda.
1
Među viđenim vrstama izdvojili bi od rakova, kojih ima više vrsta, rakove spužvonoše koji žive u simbiozi sa spužvom, te vrlo zanimljive predstavnike bodljikaša (morske trpove ili krastavce, zvjezdače i ježince). Posebno bi spomenuli jednu važnu vrstu za evoluciju a to je mikrokosmos kod koje se može naći svitak kao preteča kralježnice.
Od mnogobrojnih vrsta riba u akvariju obitava ugor, koji je zanimljiv po tome da ima otrovnu krv, nurina koja ima karakterističan otrovni ugriz, morski konjic, morske mačke, raže, list, čač, koji proizvodi električnu struju, tropske škrpine (zmaj-ribe) te mesožderne pirane. Zanimljivo je bilo vidjeti i jaja morske mačke stara tjedan dana i jaja sipe.
U bazenu akvarija vidjeli su tipične primjere morskog dna Sjevernog jadrana sa raznim vrstama organizama kao što su dubinski ježinac, riba pauk, rak brzorepac, plaštenjaci, jakobove kapice…..
Tu postoji i veliki akvarij s oradama, zubacima i brancinima te bazen sa sipama i hobotnicama. Vidjeli su i spašenu glavatu želvu te zanimljive fosile glavonožaca – hobotnica i indijske lađice.
Učenici, predvođeni prof. Marijom Žužić, zadovoljni su viđenim, puno su naučili a i lijepo se proveli.

U školi je organizirana izložba dvadesetak prelijepih plakata Eko – kodeksa, radovi učenika iz cijele Hrvatske, među njima je i plakat naše maturantice Dee Curić, a ti radovi su prošle godine prispjeli na Nacionalni natječaj koji je raspisalo Društvo prijatelja prirode «Lijepa naša», a tiskani su zahvaljujući našem sponzoru Hypo Alpe-Adria-bank.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti