Poreč noću svijetli kao Betlehem, a na obilaznici se štedi. Zašto?

Lokalno
02.01.2013 08:58
D. Požarić
Arhiva parentium.com
Arhiva parentium.com
Više nam se čitatelja obratilo pitanjem zbog čega ulice Poreča i prometnice oko njega "svijetle kao Betlehem" dok je najopasniji dio porečke obilaznice u mraku, zbog čega su na njemu česte prometne nesreće većih razmjera. Odgovor smo napokon primili krajem prosinca.
Grad smo pitali je li moguće uključiti barem dio javne rasvjete zbog relativno brojnih prometnih nesreća do kojih dolazi noću. I sami smo se, rekli smo im, više puta uvjerili da nedostatak rasvjete u kombinaciji sa kišom, tamnom podlogom i blještanjem iz suprotnog smjera uz dodatak prepreka (stupića, otoka) predstavlja pravu opasnost za vozače i vozila. Osim toga, ostale su prometnice u gradu i oko njega noću vrlo dobro osvijetljene, pa ne vidimo razloga da tako ne bude i na gradskoj cesti kojom se poslovično najbrže vozi.
Iz Grada su nam odgovorili kako je od lipnja 2009. godine radi uštede na računima za utrošak električne energije uveden program štednje na postrojenju javne rasvjete osim na istaknutim točkama u prometu kakve su kružna raskrižja.
Pojasnili su nam kako tada benzinske postaje nije bilo, pa ni potrebe za osvjetljenjem. Nakon toga je Petrol izveo "internu" rasvjetu ulaza i izlaza sa benzinske postaje.
Iako su, kažu u Gradu, za prometne nesreće krivi "nesavjesni vozači" koji vrše polukružna okretanja na punoj crti u blizini benzinske postaje, "sagledali su mogućnost uključenja dijela rasvjete koja bi pokrivala navedeno područje, sve radi poboljšanja uvjeta i sigurnosti prometovanja te naložili izvoditelju radova na održavanju javne rasvjete da se rasvjeta uključi".
Budući je prilikom izgradnje benzinske postaje oštećen glavni napojni kabel za mjerno mjesto javne rasvjete, HEP-u kao vlasniku upućen je žuran zahtjev za njegovom što bržom sanacijom ili zamjenom.
Ipak, odgovor na postavljeno pitanje nimalo nas ne zadovoljava, a evo i zbog čega:
  • objašnjenje da do prometnih nesreća na porečkoj obilaznici dolazi isključivo zbog polukružnog okretanja nesavjesnih vozača jednostavno ne stoji. Takvih je nesreća bilo nekoliko, ali ih se velik broj dogodio na drugim dijelovima obilaznice. Dovoljan je dokaz tome arhiva naših članaka u Crnoj kronici. Vozila se frontalno sudaraju i izlijeću i na drugim dijelovima te prometnice, a osim nepostojanja rasvjete uzrok tome je i neodržavanje odvodnih kanala prepunih blata, zbog čega nižim dijelom prometnice voda teče kao koritom potoka, o čemu smo više puta pisali.
  • radi se o relativno najbržoj prometnici u gradu i okolici, pa je isključivanje javne rasvjete na njoj neodgovorno i opasno. Štedjeti se može i drugdje, a ne na sigurnosti prometa.
  • od izgradnje benzinske pumpe do danas proteklo je "ohoho" vremena. Zbog čega se na popravak glavnog napojnog kabela čekalo do našeg novinarskog pitanja?
Građani štede u bankama i "čarapama" te im za to ne treba gradska vlast. Ona se treba baviti svojim poslom, a to je da gradska infrastruktura (pre)plaćena novcem tih istih građana bude sigurna i korisna. Porečka obilaznica to sigurno nije. A ako ćemo već o uštedama, moglo bi se početi tako da se podijele otkazi onima koji tu cestu ne održavaju na adekvatan način, nego krivnju za prometne nesreće (kao i sve drugo) prebacuju na druge (vozače i ekonomsku krizu).
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti