Poreč na drugom mjestu u Istri po broju provala u automobile

Crna kronika
20.07.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Tijekom ove godine na području Istre evidentirano je 149 provala u parkirana vozila, od čega najviše u Puli (103) i Poreču (24), javljaju iz Policijske uprave Istarske, donoseći i nekoliko prijedloga građanima kako svojim ponašanjem umanjiti broj provala. Na području Policijske postaje Rovinj evidentirano je 11, na području Policijske postaje Umag 9 provala, dok je na području Policijskih postaja Buje i Labin evidentirano po 1 navedeno kazneno djelo.
Najviše provala u parkirana vozila dogodilo se na gradskim parkiralištima, ukupno njih 70. Na ulicama je provaljeno 69 puta, u kampovima 7, na plažama 2 puta a u dvorištima jednom.
Nakon provala u vozilo najčešće su se odnosili novčanici sa novcem i dokumentima, ženske torbice u kojima su se nalazili novčanici sa dokumentima i vrijednim osobnim stvarima, mobilni telefoni, foto aparati i navigacijski uređaji. U manjem broju slučajeva odnosno u 18 provala počinitelji su odnosili auto radio kazetofone.
U većini slučajeva otuđeni predmeti kao što su novčanici, torbice, foto aparati i navigacijski uređaji nalazili su se u vozilu na vidljivom mjestu, što je privuklo pažnju počinitelja i doprinijelo njihovoj odluci da provale u vozilo.

Što je potrebno učiniti da se smanji broj provala?

Da bi se smanjile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje već promjena ponašanja i navika, tako da se ne privlači pažnju počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.
Promjena načina ponašanja u prvom redu trebala bi se odnositi na to da se u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljaju predmeti koji privlače pažnju počinitelja. Najbolje bi bilo da se u parkiranom vozilu ne drže vrijedne stvari, a pogotovo ne novčanici sa novcem, torbice, fotoaparati i navigacijski uređaji.
Kod odabira mjesta za parkiranje vozila na ulici ili parkiralištu, kad za to postoji mogućnost, odabrati osvijetljeno mjesto ili mjesto kojim prolaznici češće prolaze. Nikako za parkiranje vozila ne treba odabrati ulice u kojima se prolaznici rijetko kreću, koje nisu osvijetljene ili su obrasle visokim raslinjem. Na takvim mjestima počinitelji se osjećaju sigurnijima te se lakše odluče na provalu vozila.
Za vrijeme ljetnih dana kad se odlazi na plaže ne bi trebalo parkirati vozilo između drveća i visokog raslinja, jer oni počiniteljima osiguravaju zaštitu i manju uočljivost, te se tada lakše odluče na provalu. Sigurnije je vozilo parkirati uz cestu gdje se kreću prolaznici i na mjestima koja nisu obrasla visokim raslinjem.
Ostavljanje vozila svugdje i na svakom mjestu bez razmišljanja o sigurnosti imovine nije poželjno, a uvelike doprinosi provali i olakšava počiniteljima da provale u vozilo i iz njega odnesu vrijedne predmete te tako, uz olako pribavljenu imovinsku korist, počine i znatnu štetu i neugodnosti vlasnicima vozila.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti