Poreč jedan od gradova koji su najviše ulagali u predškolsko obrazovanje

Lokalno
14.04.2021 10:38
D. Požarić
Vrtić u Žbandaju
Vrtić u Žbandaju
Vrtić u Žbandaju
S izdvajanjem za predškolski odgoj višim od četiri tisuće kuna po stanovniku, Poreč se uvrstio na popis top 10 deset gradova, kažu rezultati nedavne analize portala gradonacelnik.hr.
U istraživanju o gradovima koji najviše izdvajaju za predškolski odgoj, analizirali su podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna od 2017. do 2019 (za 2020. podaci još nisu objavljeni). Ova izdavanja per capita za predškolce bili su i jedni od parametara za njihov lanjski izbor najboljih gradova unutar kategorije demografije i obrazovanja, gdje je Poreč bio među gradovima finalistima.
-Poreč je jedini grad na ovoj top listi koji je u tri godine izgradio tri predškolske ustanove, vrtića odnosno jaslica. To je i jedna od glavnih potreba građana, jer je Poreč danas jedan od samo nekoliko u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove, a u samo godinu dana broj upisane djece u vrtićima veći je za njih 71, stoji u priopćenju porečke gradske uprave koje prenosimo u nastavku.
Vrtić u Velom Maju
Gledajući posljednje dvije godine, broj djece u vrtićima narastao je za 133. U osnovnim školama ima više od 1.600 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1.100. Na takva kretanja, Grad je pravovremeno odgovarao investicijama, kako bi se svoj djeci osiguralo mjesto u vrtiću i kvalitetno obrazovanje. Upravo stoga je Poreč u samom vrhu i kad su izdvajanja za vrtiće u pitanju.
Nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi za oko 700 učenika, čiju je izgradnju potpuno samostalno financirao Grad Poreč, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić.
-Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, a skorašnjim otvaranjem vrtića i jaslica za 64 djece u Žbandaju još se jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno, kako od korisnika, tako i od pedagoga, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.
[slika3]
Uz izgradnju i opremanje novih vrtića i jaslica, Grad Poreč sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima na području Poreča za 709 djece, te je pri vrhu i u osiguravanju broja asistenata za djecu s teškoćama u razvoju u vrtićima, kako gradskim, tako i privatnim, njih petnaestak za koje izdvaja za plaće. Također tu je i djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo”, gdje je za programe usmjerene djeci, mladima, obiteljima, starijima i posebno ranjivim skupinama građana s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i podrške zdravlju namijenjen iznos od 515.000 kuna. Grad Poreč sufinancira i rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i mobilnog tima u Ispostavi Poreč s iznosom od 481.000 kuna, čime se olakšava svakodnevica djeci i roditeljima iz ovog dijela Istre, kao i brojne druge mjere socijalne pomoći i podrške, te dodatne mjere za jednoroditeljske obitelji/samohrane roditelje, stoji u priopćenju iz Grada Poreča.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti