Poreč: Izgradnja pročišćivača otpadnih voda pri kraju, uskoro kreće probni rad

Lokalno
04.02.2021 09:22
1
1
Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda na Lanterni, kapaciteta obrade od 30.000 ekvivalent stanovnika, uskoro će biti dovršeni, a do sredine godine će biti pušteni u probni rad, najavili su predstavnici projekta jučer tijekom obilaska gradilišta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna i Poreč – sjever (Saladinka), koji će koristiti bio-membransku tehnologiju za obradu otpadnih voda.
U obilasku su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat, direktor Odvodnje Poreč Milan Laković sa suradnicima, predstavnici stručnog nadzora i izvođača, te ostali sudionici u provedbi EU projekta „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“.
2
–Probni rad traje godinu dana, pri čemu se ispituju tehnologije, uspostavlja se biologija obrade otpadnih voda, te se provode dnevne analize i prate rezultati rada postrojenja. Izvođač je odgovoran za upravljanje postrojenjima i rezultate pročišćavanja otpadnih voda tijekom probnog rada, ističe Grad u priopćenju.
Uz gradilište Lanterna, posjećen je i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – sjever na Saladinki, koji je specifičan po tome što uz uređaj kapaciteta obrade od 37.000 ekvivalent stanovnika, sadrži i postrojenje za solarno sušenje mulja.
–Ono će prihvaćati 60 posto komunalnog mulja nastalog u procesu pročišćavanja otpadne vode na svim uređajima, te će proizvoditi sirovinu koja će se koristiti za sanaciju oštećenih dijelova zemljišta i prekrivanje odlagališta otpada ili za miješanje s drugim materijalima u građevinarstvu, poručuju iz Grada i napominju kako se tehnologijom membranskog bioreaktora omogućava da se pročišćena voda ponovno koristi za navodnjavanje zelenih površina, pranje javnih površina i u protupožarne svrhe.
3
Osim posjećenih uređaja, u izgradnji su još i uređaji za pročišćavanje vode Poreč – jug, na lokaciji Mornarica (kapaciteta obrade 48.000 ekvivalent stanovnika) i Vrsar (Petalon; kapaciteta obrade 22.500 ekvivalent stanovnika), te postrojenje za kompostiranje komunalnog mulja na lokaciji odlagališta komunalnog otpada Košambra, na kojem će se obrađivati 40 posto mulja.
Kompostiranje mulja podrazumijeva obradu mulja nastalog na uređajima sa zelenim bio-otpadom, čime se dobiva proizvod koji se može koristiti u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama.
Radovi na gradilištima provode se u sklopu Ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijednog 291 milijuna kuna koji je sklopljen s konzorcijem izvođača SUEZ International, Francuska i STRABAG AG, Austrija. U provedbi projekta je dosad ukupno realizirano preko 351 milijuna kuna.
Realizacija EU projekta Poreč financira se kroz Europske strukturne i investicijske fondove, točnije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, čija ukupna vrijednost prelazi 500 milijuna kuna. (ls)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti