Poreč: Istarski ipsilon gradi se punom parom

Lokalno
11.05.2004 00:00
Izvor: Ivan Grgat
Mx
1
1
Tijekom posljednjeg boravka u prirodi zamijetili smo kako se na Poreštini zapadni krak Istarskog ipsilona gradi punom parom. Međutim, osim što će se tom modernom prometnicom napokon riješiti prometna problematika mnogih gradova i općina, postavljamo si pitanje koliko će se tom izgradnjom narušiti okoliš.[slika1]Najuočljiviji primjer je što su postavljanjem šljunka, izgradnjom mostova i proširenjem već postojećih prometnica nestale čitave šume, livade, oranice.., a time smanjen i životni prostor mnogih životinja kojih već i sada ima veoma malo.
Nekad se prilikom šetnje moglo zamijetiti mnoštvo fazana, divljih zečeva, pa čak i srna. Kada se postavi žičana ograda kako će se te životinje kretati?

Svake nedjelje lovci potamane i ono malo divljači, a kada se tome pridoda da će cesta formirati krugove oko mnogobrojnih područja, nepotrebno je i spominjati kako će tim dijelovima zavladati pustoš. Pernata stvorenja nekako će savladati novonastale prepreke, međutim sva koja se kreću kopnom itekako će biti uskraćena.[slika2]Kad smo već kod toga, nitko od graditelja nije razmišljao da se životinje, kako bi opstale, trebaju pariti, a na čitavome dijelu ipsilona nismo primijetili tunele kojim bi se olakšalo kretanje životinja kroz žicom opasane dijelove prirode. Talijani, Nijemci, Austrijanci i drugi taj su problem itekako uspješno i funkcionalno riješili na svojim brzim cestama i autoputevima, a gdje smo po tom pitanju mi?[slika3]

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti