Poreč: Anđelka Rakovac nezadovoljna tretmanom vijećničkih pitanja

Lokalno
02.12.2005 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
1
1
1

«Jako sam nezadovoljna tretmanom naših vijećničkih pitanja od strane gradonačelnika i resornih pročelnika. U pokušaju da sastavim amandmane zapela sam kod nekih stvari koje sam pitala ali nikakve odgovore nisam dobila. Sad mi je krivo što nisam odmah reagirala, ali moram priznati da sam bila pomalo zatečena njihovim ponašanjem.»

Rakovac smatra, a u tome je podržava i kolegica Vera Šverko kojoj je proračun specijalnost, da se na prvom čitanju mora odgovarati na vijećnička pitanja i bolje razjasniti pojedine stavke proračuna, jer je u protivnom nemoguće sastaviti kvalitetne amandmane i razumjeti proračun.

«Kad je prošlo prvo čitanje, na proračun sam (i prihode i rashode) imala konkretne zamjerke. Skoro sam 3 dana izgubila na iščitavanje materijala te zamolila kolegicu Šverko da mi pomogne. Smatrala sam da neke stvari nisu logične.»

Rakovac je dalje iznijela 11 točki koje bi, mišljenju njene Nezavisne liste trebalo pojasniti:

1. prihod od poreza za korištenje javnih površina koja u prošloj godini nije ostvarena a sad je opet povećana: da li je to milijun kuna od iznosa koji su nekim ugostiteljima «oprošteni» ili nešto drugo?

2. kod TZ je došlo do smanjenja uplate u proračun, da li to znači da TZ više neće pokrivati neke aktivnosti?

3. NK «Jadran» se i dalje financira mimo saveza Sportova u iznosu od 290.000 kn što nije u redu. Dalje, zašto se predviđaju sredstva za Olimpijski odbor od 400.000 kn? Smatramo da grad time neće dobiti ništa, nego će zaraditi lokalna turistička privreda pa to ona treba i financirati.

4. Koliki je udio grada u financiranju županijske ceste Gornji Špadići - Kukci? Iznos je prilično velik no nigdje ne piše koliki je to postotak

5. 8.400.000kn potrošit će se na za infrastrukturu izgradnje Centra 5 što je 65% od 13.000.000 kn ukupno planiranog iznosa. Slažem se da je to centar grada, ali pojedina naselja godinama čekaju nogostupe i rasvjetu pa je pitanje bi li se ostali građani složili da se toliko planiranog proračuna utroši na jedan objekt.

6. da li se odustalo od projekta kontroliranog pražnjenja septičkih jama jer ove godine nisu predviđena sredstva za to? Možda postoji logično objašnjenje, ali kako ga nitko nije dao, teško je formulirati amandmane.

7. Zašto se u uredu prostornog planiranja koji uvijek podbacuje sa realizacijom opet predviđaju veća sredstva?

8. Ponovno se javlja stavka od 5.200.000 za famozne «intelektualne usluge» bez obrazloženja. Radi se o velikom novcu.

9. Grad se želi učlaniti u program Europske unije a članarina je 75.000 kn. Pitala sam o kom se natječaju radi i o kakvom se programu radi, no odgovora nije bilo. Smatram to neozbiljnim jer ne znamo na što trošimo novce.

10. Predviđa se 22.000.000 kn od prodaje imovine. Tražili smo već u dva navrata da se konačno kaže koliko je ukupno vlasništvo zemljišta u rukama Grada, da li sad prodajemo 2 ili 50%. Odgovor nikad nismo dobili a po gradu se i dalje priča kako rasprodajemo svu imovinu Grada.

11. Jedna je od najvećih zamjerki što u današnje vrijeme na internetu nema proračuna. Još se uvijek na službenim stranicama vrti prijedlog proračuna za 2005. godinu. i realizacija za prvih 6 mjeseci ove godine.


Vera Šverko: «Smatramo da u današnje doba proračun mora biti objavljen na internetu onog trenutka kad bude odobren da ga građani vide. Ako to ne može grad, postoje privatni portali koji su dovoljno opremljeni mogućnostima da se proračun objavi i ne vidim razloga zašto to ne bi bilo moguće. Nigdje osim na Nezavisnom portalu www.parentium.com nije bio objavljen ni rok za predaju amandmana a svi su rokovi ionako prekratki: dostave se vijećnicima koji imaju 7 dana za proračun, nakon toga 7 dana za amandmane.»
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti