Poreč: 5. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

Kultura
12.10.2004 00:00
Izvor: POUP/Mx
Mx
Pučko otvoreno učilište – Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić"
22. – 26. listopada 2004.

U čast velikom violončelistu Antoniju Janigru, koji je veliki dio svoga radnog vijeka poklonio Zagrebu, Koncertna direkcija Zagreb organizira natjecanje za mlađe i starije violončeliste. Natjecanje za sudionike do 20 godina starosti održava se u listopadu svake druge godine (Samobor 1996., Čakovec 1998., Poreč 2000., 2002.), a za sudionike do 32 godine starosti u veljači svake četvrte godine u Zagrebu.

Na predstojećem jubilarnom 5. Međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro za sudionike do 20 godina koje se ove godine od 22. – 26. listopada održava ponovo u Poreču, nastupit će 67 kandidata iz 17 država. Ove godine po prvu puta nastupaju natjecatelji iz Turske i Norveške.

Na svečanom otvorenju u Eufrazijevoj bazilici nastupit će Vinko Rucner, pobjednik prošlog natjecanja u najvišoj kategoriji.

Specifičnost ovogodišnjeg natjecanja je naglasak na pedagoškoj dimenziji a koja nije uobičajena na ostalim svjetskim natjecanjima. Naime, svaka od četiri kategorije, uključujući i predkategoriju, ima uključenu majstorsku radionicu u kojoj kandidati imaju prilike raditi sa po dva člana žirija po vlastitom izboru. To pomaže reputaciji samog natjecanja i omogućuje bliski kontakt i međusobno druženje sa članovima žirija koji su eminentni predavači na visokim školama: David Grigorijan, predsjednik žirija - predavač u Njemačkoj, Alexandera Boyarsky – Royal College of Music i Purcell School (Velika Britanija), Elizabeth Morrow – Dallas (Texas), Igor Škerjanc (Slovenija), Nikola Ružević (Hrvatska).

Što se tiče nagrada na samom natjecanju, osim u predkategoriji gdje svi dobivaju nagradu, dodjeljuje se po jedna novčana nagrada, te velik broj specijalnih nagrada (Nagrada tvrtke Accord, nagrada grada Poreča, nagrada Hrvatske glazbene mladeži, nagrada Zagrebačkih solista, nagrada Hrvatskog društva gudačkih pedagoga)

Ove godine treba naglasiti veliki raspon u težini prijavljenih skladbi, tako da se na programu našao i Koncert D. Šostakoviča te skladba "Alone" G. Solime.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti