Popuštanje mjera: Ništa od teretana i kave za van?

Hrvatska i svijet
28.01.2021 08:46
D. Požarić
Pixabay
Pixabay
U ponedjeljak će biti popuštanja mjera, ali minimalno, po svemu sudeći, piše Index.hr nakon sastanka koji je jučer održan u Vladi. Na njemu su definirane glavne konture popuštanja koje stupa na snagu 1. veljače. Odlučeno je da će popuštanje biti vrlo blago, a oko dvije ključne mjere još nema konačne odluke. 

Vjerojatno se neće dozvoliti prodaja kave za van kafićima ni otvaranje teretana

Kako doznaje Index, mjere o kojima će se još jutros raspravljati su dopuštanje kave za van kafićima te otvaranje restorana. No, kako se doznaje od sudionika tih razgovora, trenutno su veće šanse da se ne popusti nijedna od tih mjera. Ako stvari ostanu kao sada, teretane će ostati zatvorene a kafići i dalje neće moći prodavati kavu za van.
No, konačna odluka još nije donesena, a mjere bi trebale biti predstavljene danas na sjednici vlade ili nakon nje. 

Terase kafića i restorana sigurno ostaju zatvorene

Podsjetimo, žestoke reakcije ugostitelja stizale su upravo na odluku prema kojoj kafići ne mogu prodavati kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice. Ni ova odluka nije donesena lako, jer su neki iz kruga Stožera, vlade i epidemiologa smatrali kako je i to rizično za širenje epidemije. 
Terase kafića i restorana sigurno se, kako saznajemo, neće otvarati iako se o tome razgovaralo.

Rijetka popuštanja su uglavnom u sportu i rekreaciji

Također će se dopustiti sport i rekreacija na otvorenome. Podsjetimo, prema aktualnim mjerama, koje su na snazi do 31. siječnja, treninzi i natjecanja su dozvoljeni samo za sportaše 1., 2. i 3. kategorije.
Za djecu će se dopustiti i treninzi u zatvorenim prostorima. 

Djeca se mogu vratiti u škole

Učenicima viših razreda osnovne škole u veljači se otvara mogućnost povratka u škole umjesto online nastave koju sad pohađaju. 
Konačne odluke o modelu nastave su na svakoj pojedinoj županiji. Tri županije su već najavile da će u škole vratiti sve osnovce i maturante. Neke su već danas odlučile kako će od ponedjeljka vratiti nastavu u školama. Riječ je o Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a još su neke županije najavile isto.

Razlozi koji se spominju za izostanak većih popuštanja

Kao glavni razlozi zašto nema većeg popuštanja u krugovima Stožera i vlade navode se tri faktora - vijesti o novim sojevima te loše epidemiološke slike u nekim europskim zemljama, zatim zastoj u isporuci cjepiva zbog kojeg nema planirane dinamike cijepljenja te naposljetku činjenica da je još uvijek zimsko vrijeme i da se zatvoreni prostori smatraju najvećim rizikom za širenje epidemije. 

Pobuna ugostitelja

Ugostitelji su ovih dana izražavali veliko nezadovoljstvo najavljenim popuštanjem i činjenicom da se kafići i restorani neće otvoriti za goste.
Najavili su i mogućnost demonstrativnog otvaranja bez obzira na zabranu. 
Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja u ponedjeljak je rekao da su ugostitelji gotovi i da žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098 kafića je zatvoreno od početka pandemije.
"Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu", rekao je Biljan.

Zahtjevi i iz Istre

Poruke nezadovoljstva već neko vrijeme dolaze i iz Istre. Istarski Stožer je održao presicu na kojoj su zatražili popuštanje mjera i poručili kako sami žele odlučivati o svojim mjerama. 
Po pitanju otvaranja kafića odnosno ugostiteljskih objekata Kozlevac je naglasio kako podržava tu inicijativu Ceha ugostitelja ali, kako je rekao, "stupnjevito, na temelju struke, tijekom veljače, pod uvjetom da brojke budu dobre i povoljne". 
"Datum koji se spominje je 8. veljače i to je optimistično vjerovanje, ali vidjet ćemo. U ovom trenutku bilo bi najbolje kada bi se na razini države otvarali kafići istovremeno jer bi otvaranje samo u Istri moglo donijeti probleme", poručio je Kozlevac dodavši kako će se po pitanju škola odluka objaviti do kraja dana ili sutra. Naime, neslužbena informacija je da Istra nije sklona tome da sva djeca idu na nastavu uživo.
"Mi ne namjeravamo odustati od posebnog statusa u smislu da sami određujemo mjere. Uvjeren sam da će nam to biti omogućeno, jer brojke nam daju za pravo, a Istarska županija ide prema zelenoj boji premda vrlo oprezno gledamo što se događa u našem okruženju. Borba protiv virusa i dalje traje", poručio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. ( index.hr )

 

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti