Policijska vikend-akcija na pulskom području: gotovo svaki drugi vozač u prekršaju

Istra
09.02.2009 00:00
D. Požarić
Pretres i legitimiranje
Pretres i legitimiranje
Napisao i snimio Mateo SARDELIN
PULA - U vikend-akciji na području Pule, koja se provodila u nedjelju od ponoći do šest sati ujutro, bilo je uključeno više policijskih vozila i policajaca iz nekoliko istarskih postaja te dva psa za detekciju droge. Cilj akcije bio je preventivni te su punktovi bili na mjestima gdje se okupljaju mladi i na lokacijama gdje se inače dešavaju prometne nesreće.
Upute u rad na terenu i mjesta provođenja akcije policajcima je podijelio Dubravko Šlibar, pomoćnik načelnika prometne policije u Puli. Novinare su dodijelili grupi u kojoj su, osim plavaca, bila i dva izuzetna policajca - Chips i Ran, psi iz »odjela za drogu«. Prva kontrolna točka bila je u Marulićevoj ulici, gdje je bilo prilično mirno pa smo iskoristili priliku da doznamo nešto više o pametnim njemačkim ovčarima. Kuja Chips u službi je već tri godine i iza sebe ima podosta uspješnih akcija, dok je mužjak Ran nešto manje iskusan budući da je u službi tek godinu dana. Osim njih, istarska policija ima još tri psa obučena za detekciju eksploziva i tragova.
Nakon kratke pauze oko 1.30 premjestili smo se kod ugostiteljskog objekta Zen gdje su policajci imali nešto više posla. Naime, pored par manje alkoholiziranih vozača nasuprot Zena pojavila se skupina od četiri vesela mladića koji su se, očito umorni od glazbe i pića, krenuli zabavljati uništavanjem cijevi. Dečki su skidali poklopce i bacali ih okolo, a buka koju su stvarali vrlo ih je brzo i bez pasa tragača otkrila. Željeli smo fotografirati »nestašnu« mladež, no nezadovoljni noćnim fotosessionom odlučno su krenuli na nas. Nisu, naime, vidjeli da nam leđa drže istarski plavci. Stoga i prije no što su uspjeli izustiti riječ policajci su ih blokirali i pretresli.
- Željeli smo se samo igrati, rekli su, no to naše policajce nije smekšalo te su ih odveli natrag do »igrališta« gdje su morali pokupiti sve poklopce i vratiti ih na mjesto.
Načelnik Postaje prometne policije Dragan Bodul redovito je obilazio sve kontrolne točke i provjeravao rad svojih policajaca.
Do sljedeće kontrolne točke u Mutilskoj ulici, negdje oko 4 sata ujutro, došlo je do nepredviđene pauze - policajci su zaustavili veselu djevojku s 0,58 promila alkohola u krvi koja je ispred policijskog vozila hladno prošla kroz crveno svjetlo na semaforu. U međuvremenu se na Trgu Republike dogodila lakša prometna nesreća - jedan je mladić pod utjecajem alkohola promašio ulaz na semafor i zaustavio se na zelenom otočiću, prošao je bez ozljeda, no na automobilu je počinjena poprilična šteta.
Nakon par zaustavljenih vozila u Mutilskoj ulici i trijeznih vozača, policajac je pokušao zaustaviti crnu »opel corsu«. Vozač je dao žmigavac tek za fintu, a potom pobjegao prema zaobilaznici. Slijedila je promptna policijska potjera, pa je nakon desetak minuta »corsa« pronađena u šumi na Vidikovcu, ali bez registarskih oznaka. Vozač je očito mislio da mu policija neće uči u trag ako ih skine. Vozilo vučne službe odvelo je vozilo u policijsko dvorište, a nadobudnog noćnog izgrednika policija već vjerojatno posjetila na kućnoj adresi.
Šlibar je akciju procijenio uspješnom jer nije bilo stradalih osoba u prometu. Ukupno je kontroliran 151 vozač te je utvrđeno 60 prometnih prekršaja. Najviše je bilo alkoholiziranih vozača, čak 38, dok je na opojna sredstva bila pozitivna jedna osoba. U prekršaju su bila četiri mlada vozača, a jedan je vozio bez dozvole. Ostalih 16 optužnih prijedloga odnosi se na razne prekršaje: prolazak kroz crveno svjetlo, nevezivanje sigurnosnog pojasa itd. Dva ponavljača prometnih prekršaja uhićena su zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a dva su smještena u policijske prostorije do otriježnjenja. Iz prometa je isključeno 44 vozača i dva vozila. U dvije prometne nesreće na području Pule nitko nije ozlijeđen, već je zabilježena materijalna šteta. »Inspektori« Chips i Ran nisu imali mnogo posla pa su vrijeme kratili drijemanjem u boksovima službenog vozila. Kako je već bilo jutro, podsjetili su nas da je vrijeme i da mi odemo na spavanje…
Prošlogodišnje crne statistike
U prošloj godini na području pulske prometne policije dogodile su se 1.092 prometne nesreće u kojima je nastradalo ukupno 478 osoba. Od ukupnog broja smrtno je nastradalo 13 osoba, 61 je prošla s teškim tjelesnim ozljedama, a 404 s lakšim. Brzina i alkohol kumovali su 211 prometnoj nesreći, dok se opojnim drogama pripisuju dvije. Vikend, odnosno noć sa subote na nedjelju, vrijeme je kad se dogodi najviše nesreća, kaže nam Dubravko Šlibar.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti