Policije Istre i Primorsko-goranske županije u zajedničku akciju kontrole motociklista

Istra
12.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Praćenjem stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave istarske i na razini pojedinih policijski postaja, utvrđeno je da se na području PU Istarske u 2008. godini dogodila 421 prometna nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od toga 7 nesreća s poginulim osobama, 300 s povrijeđenim osobama i 114 sa materijalnom štetom.
U tim je prometnim nesrećama stradalo 328 osoba, od čega 7 smrtno, 71 sa težim ozljedama, dok ih je 250 zadobilo lakše ozljede.
U prva dva mjeseca ove godine dogodilo se 15 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od toga 12 nesreća bilo sa povrijeđenim osobama i 3 nesreće samo sa materijalnom štetom.
U tim je prometnim nesrećama stradalo 12 osoba, od kojih 6 teže, a jednako toliko lakše.
Policajce zabrinjava činjenica da je došlo do povećanja broja teže ozlijeđenih sudionika u prometu na mopedima i motociklima u odnosu na isto vremensko razdoblje 2008. godine, pa će poduzeti preventivno-represivne akcije u smislu stvaranja povoljnih uvjeta u stanju sigurnosti cestovnog prometa i zaštiti najranjivijih sudionika u prometu.
Na području PU istarske i PU primorsko-goranske provest će se istovremena preventivno-represivna prometna akcija "Nadzor vozača mopeda i motocikla" u subotu dana 14.03.2009. godine, u vremenu od 12 do 17 sati.

Najčešće pogreške vozača motocikala

Kao najčešće pogreške vozača mopeda i motocikla u priopćenju PU Istarske navode se: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga, nepostavljanje reg. pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti