Pojačane aktivnosti policije tijekom vikenda

Istra
24.11.2012 04:45
D. Požarić
Ilustracija (Arhiva parentium.com)
Ilustracija (Arhiva parentium.com)
Zbog negativnog trenda stradavanja u prometu te kako bi se razina sigurnosti podigla na višu razinu, policija će tijekom ovog vikenda biti pojačano prisutna te nadzirati vozila i vozače na svim važnijim cestovnim pravcima i lokacijama za koje je statističkim praćenjem utvrđeno da spadaju u opasne, kako u pogledu broja i težine prometnih nesreća, tako i sustavnog činjenja prometnih prekršaja.
Ove je godine na području PU Istarske broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći u odnosu na isti period prošle godine. U 20 je prometnih nesreća ove godine smrtno stradala 21 osoba, a dominantan su im uzrok neprilagođena i nepropisna brzina. Vožnja pod utjecajem alkohola u interakciji s nekom drugom pogreškom vozača, najčešće brzinom, uzrok je prometnih nesreća s udjelom od 11,6% u ukupnom broju prometnih nesreća, a u prometnim nesrećama s poginulim osobama taj je udio vrlo visokih 29%.

(Ne samo) velike novčane kazne

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola su novčane, a kreću se od 700 do 15.000 kuna, ovisno o koncentraciji alkohola u organizmu, a protiv alkoholiziranih vozala primjenjuju se i druge prekršajno-pravne sankcije.
Vozače za koje se utvrdi da su počinili neki od „najtežih“ prometnih prekršaja (alkohol preko 1,5 promila, odbijanje alkotestiranja, vožnja pod zabranom, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h, vožnja na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila u suprotnom ili zabranjenom smjeru i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje) uhićuju se i uz optužni prijedlog privode nadležnom sudu ili se smještaju u posebne prostorije policije do prestanka razloga za smještaj.

Alkohol znači opasnost

Vjerojatnost da će vozač pod utjecajem alkohola doživjeti prometnu nesreću progresivno raste ovisno o koncentraciji alkohola u organizmu. Tako je npr. za vozača sa koncentracijom alkohola iznad 1,5 g/kg u organizmu je 15 puta veći rizik izazivanja prometne nesreće u odnosu na posve trijeznog vozača.
Policijska uprava istarska ponovno poziva sve sudionike u prometu na obvezu poštivanja prometnih propisa te propisanih zabrana i ograničenja na cestama.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti