Pogrebnici demantiraju komunalce i pojašnjavaju tko po zakonu priprema, a tko sahranjuje pokojnika

Hrvatska i svijet
31.01.2016 14:08
D. Požarić
Preuzimanje Predsjednika sabora pok. Borisa Šprema na aerodromu Pleso u Zagrebu i prijevoz na groblje Mirogoj
Preuzimanje Predsjednika sabora pok. Borisa Šprema na aerodromu Pleso u Zagrebu i prijevoz na groblje Mirogoj
Preuzimanje Predsjednika sabora pok. Borisa Šprema na aerodromu Pleso u Zagrebu i prijevoz na groblje Mirogoj
Nedavno smo sa portala Glasa Istre prenijeli članak pod naslovom " Jedan pogrebnik prevozi pokojnika, a drugi obavlja pokop ". Sukladno odredbama Zakona o medijima, objavljujemo i demanti gospodina Damira Sapanjoša , predsjednika Udruge pogrebnika Hrvatske  koji, kaže, razumije uhljebe u komunalnim poduzećima i njihovu želju da unište konkurenciju i proziva ih za nepoštivanje zakona koji je na snazi još od 7. travnja prošle godine.
Poštovani uredniče, kao gospodarstvenici iz vrlo osjetljive uslužne djelatnosti moramo reagirati na tekst novinarke Duške Palibrk objavljen 15. siječnja 2016. pod naslovom „JEDAN POGREBNIK PREVOZI POKOJNIKA, A DRUGI OBAVLJA POKOP“.
Novinarka je članak korektno napisala, ali onako kako bi to željeli svi komunalci i gospodin Darko Buršić, direktor komunalnog poduzeća "Monte Giro" iz Pule. Izuzev navođenjem činjenice da je Zakon o pogrebničkoj djelatnosti stupio na snagu 7. travnja 2015. godine, Buršić je izrekao puno neistina i obmanuo građane Istre i Hrvatske.
Kako bi građanima bilo lakše shvatiti zbog čega reagiramo demantijem Buršićevih izjava u ime svih komunalaca u Hrvatskoj pojasnit ćemo, redom.

Odvojili pokojne od smeća i kanalizacije

Zakon o pogrebničkoj djelatnosti stupio je na snagu 7. travnja 2015. godine, a cilj njegova donošenja bio je uvođenje reda u pružanje usluga pri sahrani preminulih osoba. Izradu zakona pokrenuli su i maksimum od sebe dali pogrebnici – poduzetnici, kako bi razdvojili pogrebničku od pogrebne djelatnosti. Nakon 15 godina dokazivanja kako je takav zakon potreban i u Hrvatskoj, jer tako radi cijela EU i svijet, uspjeli smo pokojnike ukloniti iz Zakona o komunalnom gospodarstvu, kako ih se više ne bi svrstavalo u kategorju smeća i otpadnih voda, jer svatko i u smrti zaslužuje dignitet.

Pogrebnici do groblja, komunalci na groblju

Ukratko: pogrebničku djelatnost obavljaju poduzetnici – pogrebnici i to do groblja (organizacija pogreba, prodaja pogrebne opreme, oblačenje i uređenje pokojnika, preuzimanje pokojnika iz kuća/stanova, domova za starije i bolničkih patologija te cestovni prijevoz do groblja ili krematorija). Pogrebnu djelatnost obavljaju komunalne tvrtke na groblju, jer su groblja u njihovom vlasništvu te komunalcima taj dio posla automatizmom pripada (održavanje groblja, iskop zemljanog groba i otvaranje grobnica, protokol pogreba, prijenos ili prijevoz lijesa sa pokojnikom na kolicima od mrtvačnice do mjesta ukopa (grob, grobnica ili kazeta za urne), puštanje/smještaj lijesa sa pokojnikom u grob, grobnicu ili kazetu za urne te zatrpavanje groba i zatvaranje grobnice).

Komunalci glume dobročinitelje i ne poštuju zakon

Zakonom je konačno iz komunalnih djelatnosti uklonjen i u gospodarski sustav svrstan cestovni prijevoz pokojnika. Njegovim stupanjem na snagu prestaje plaćanje koncesijskih naknada za cestovni prijevoz, kojeg komunalci nikad nisu plaćali, iako su pokojnike prevozili. Lagali su i nametali se kao dobročinitelji, a svojim prevarama potcjenjivali poduzetnike želeći ih ukloniti iz svih gospodarskih djelatnosti, pa tako i pogrebničke, što je razvidno iz članka na kojeg reagiramo.
Velike su probleme poduzetnicima, i pred samo donošenje Zakona o pogrebničkoj djelatnosti stvarali direktori gradskih komunalnih poduzeća svojim neutemeljenim tvrdnjama da će odvajanje poslova stvoriti kaos te će cijene jako porasti, a djelatnici u komunalnim poduzećima ostati bez posla. To je potpuna obmana. Zakon je sada na snazi, ali ga se komunalci ne pridržavaju, nego ga tumače onako kako njima odgovara. Kršeći zakon, protuzakonito stiču novčanu dobit, varaju građane a nas, poduzetnike prikazuju kao lešinare i kriminalce.
Takve je navode u Vašem članku demantirao i naš kolega pogrebnik Mladen Filipović, navodeći kako sa lokalnom komunalnom tvrtkom vrlo korektno surađuje. Pogrebnici godinama traže i žele korektan i profesionalan odnos sa komunalnim tvrtkama, ali to, na žalost, nismo uspjeli postići, jer njihovi direktori misle da su nedodirljivi.

Razumijemo uhljebe

U potpunosti razumijem gospodina Darka Buršića i ostale politički uhljebljene direktore komunalnih poduzeća koji se toliko grčevito bore ne bi li uništili poduzetnike – pogrebnike, jer su na određeni način privatizirali ta naša javna poduzeća. Bivši direktor Monte Gira bio je gospodin Bolković, tast sadašnjeg direktora Darka Buršića, a sadašnji je direktor zaposlio svoju kćer, gospođu Josipu Buršić. Radi se o obiteljskom stablu u komunalnom poduzeću Monte Giro. Oni ne trebaju, kao mi, poduzetnici, uložiti niti lipu u prostor, pogrebna vozila, rashladne komore niti raznu drugu opremu u pogrebničkoj djelatnosti, jer im naše komunalno poduzeće kupuje i na raspolaganje 24 sata dnevno daje automobile, kupuje i plaća mobitele, neograničeno korištenje kreditnih kartica, dnevnice, marende, ručkove i večere, hotele, raznorazna putovanja. Protuzakonito, nadalje, prodaju grobove i grobnice, a novac trpaju sebi u džep (PU Istarska je 1994. godine podnijela kaznene prijave protiv bivšeg direktora i blagajnice te kasnijeg upravitelja pulskog groblja).
Gospodin Buršić je novinarima na pitanje o fotografiranom zavarenom limenom lijesu na pulskom groblju rekao kako se radi o reklamnom uzorku proizvođača. Takvu prevaru može prodati samo neupućenim građanima, ali pogrebniku ne može! Vidimo da je lijes zavaren i da je preko njegovog poklopca prebačen neki drugi limeni poklopac. Je li itko odgovarao za takvo postupanje sa pokojnikom koji je trebao biti u grobnici? –Nije!
Nitko ne želi spominjati ni kako su djelatnici komunalnog poduzeća u Osijeku pokojnicima vadili zlatne zube, skidali im satove i te stvari prodavali! Sve i da jest takav lešinar, pogrebnik nema mogućnosti uzeti bilo što sa pokojnika, jer mi pokojnika dovezemo do mrtvačnice i predamo ga djelatnicima komunalnog poduzeća koji lijes stavljaju na odar, pa obitelj u svakome trenutku može zatražiti njegovo otvaranje.

I državnike na posljednji ispraćaj voze poduzetnici

Zbog čega od pogrebnika-poduzetnika traže vozila za posljednji ispraćaj državnika? Zbog toga jer zarađeni novac investiraju u radna sredstva - tvornički proizvedena pogrebna vozila čija cijena u samoj tvornici iznosi od 100.000 € – 150.000 €. Takva je usluga, osim za prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, naručena i za pokojnog predsjednika Sabora gospodina Borisa Šprema kojeg je u Zagrebu vozio Vaš Istrijan, gospodin Lorens Legović iz Baderne (tvrtka Silentium).
Sapanjoš: komunalci svoj prijevoz pokojnika nazivaju pijetetnim, a preuzeti im je pokojnik zamotan samo u plahtu i ubačen u "pogrebni kombi" uz drugog pokojnika smještenog u lijes. Neka građani sami procijene o kakvom se tu pijetetu radi.

Obavezno polaganje ispita za pogrebnika

Kako bismo pružali profesionalnu i pijetetnu pogrebničku uslugu, kroz ZPD smo sve dosadašnje pogrebnike obvezali na polaganje ispita za pogrebnika, kako bi svi još jednom prošli školovanje u toj vrlo osjetljivoj djelatnosti. Nastavit ćemo sa školovanjem generacija pogrebnika i nadalje, a naša djelatnost nije sramotna, kako to želi prikazati gosp. Darko Buršić, direktor Monte Gira.
Točno je i da sam u ispitnoj komisiji kao predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske. Gospodin Buršić zasigurno nije educiran niti osposobljen za ispitivača, ali ga, zajedno sa drugim direktorima komunalnih poduzeća, pozivam da organiziramo bareme jednu integralnu uslugu pogreba: da primi obitelj, organizira termin ukopa na groblju, kompletira pogrebnu opremu, uredi i obuče pokojnika, preveze ga na groblje te, ako je to potrebno, iskopa grobno mjesto i sa ostalim djelatnicima spusti lijes u grob. Tvrdim da bi dobio ocjenu minus jedan, jer vidim da ne zna niti tko treba voditi grobni očevidnik, iako sam njegov naziv govori da posao evidencije pokojnika na groblju pripada komunalcima!
Direktori komunalnih tvrtki trebali bi konačno shvatiti da su i oni samo servis građana i da svatko treba profesionalno odraditi usluge koje od njega zatraže obitelji preminulih, te sa pijetetom ispratiti sugrađane na vječni počinak.
Ovim se dopisom unaprijed ispričavam poštenim i savjesnim djelatnicima komunalnih tvrtki ukoliko su se osjetili prozvanima. Nije mi to bila namjera, jer prema staroj izreci vrijedi "Veži konja kako veliki gazda kaže!"
S poštovanjem, Damir Sapanjoš,
Predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske
U Samoboru, 23. siječnja 2016. godine.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti