Počela turistička špica: manje Talijana, više Austrijanaca i Njemaca

Istra
25.07.2009 00:00
D. Požarić
1
1
"Od ovog smo vikenda u punom pogonu", tim je riječima Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istarske županije još u petak najavio da špica sezone upravo počinje. I bio je u pravu. Kolone vozila koje smo zatekli ujutro prema granici zablokirale su promet već na Ipsilonu od dijela gdje se skreće prema Bujama pa sve do Plovanije i Kaštela. Više stojeći nego vozeći, automobili su se kretali pužjim korakom te je za ovih zadnjih 10-ak kilometara do granice bilo potrebno čak sat vremena.
Zbog pojačanog prometa, policija je usmjeravala putnike i kako-tako pokušala ubrzati protočnost vozila. Zanimljivo je da se najveći prometni čep nije stvarao na samim graničnim prijelazima već nekoliko stotina metara prije, na raskršću između Plovanije i Kaštela. Na ova dva najfrekventnija granična prijelaza samo su jučer do podneva u jednom i u drugom pravcu prošla gotovo 30.000 vozila. Tijekom petka i u subotu do 12 sati preko Plovanije, Kaštela i manje frekventnog graničnog prijelaza Požana u Istru je ušlo 56.340 putnika od čega 52.295 stranih gostiju i 4.045 domaćih, a izašlo je 41.137 stranih državljana i 4.102 domaćih.
- U prvih šest mjeseci u Istri je bilo 4,4 milijuna noćenja što je tri posto manje nego lani, a početkom srpnja turizam je još više podbacio. No, u zadnjih dva tjedna bilježimo porast broja noćenja pa očekujemo da ćemo srpanj završiti s minusom od pet posto, veli Popović. Prema njegovim prognozama ovoga se vikenda očekuje treći i posljednji val dolaska turista iz Nizozemske jer upravo započinju školski praznici u jednom dijelu ove zemlje. Veći dolazak Talijana predviđa se sljedećeg vikenda.Talijani su zasada u Istri ostvarili četiri posto manje noćenja, a u Hrvatskoj čak šest posto manje. Srećom, nisu pobacila naša tradicionalna najbrojnija njemačka i austrijska tržišta, naprotiv, imamo čak porast noćenja i to kod Nijemaca sedam posto, a Austrijanaca devet, dodao je Popović.
(M. J.; snimio D. M.)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti