Počela akcija ``Mir i dobro``: Policija apelira na odgovorno korištenje pirotehnike

Istra
16.12.2020 10:38
Foto: PUI
Foto: PUI
Policija će, 27. godinu za redom, do 10. siječnja provoditi preventivnu akciju ''Mir i dobro'', a sve kako bi se smanjio broj ozljeda zbog neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehnikom.
–Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u izrazito povoljnom ozračju pa tako nije zabilježen niti jedan događaj u kojem je netko ozlijeđen zbog uporabe pirotehničkih sredstva, poručuju iz PU istarske.
Aktivnosti Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije
U zonama vjerskih i javnih prostora policijski službenici poduzimat će pojačane mjere sigurnosti, a na graničnim prijelazima i svim važnijim cestovnim pravcima osigurat će se sigurnost prometa.
Osim toga, policijski službenici će podići nadzor državne granice na višu razinu radi sprječavanja nezakonitog prelaska i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala.
Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava
Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina.
Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.
Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba navedenih sredstava dozvoljena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.
Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, T1, T2, P1 i P2 za osobne potrebe.
Apel policije građanima
Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice te apeliraju na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.
Također pozivaju građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo te da bez posljedica mogu predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva ako ih posjeduju nelegalno Građani koji žele predati oružje mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu adresu doći policijski službenici, koji će oružje preuzeti na siguran način. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti