Pljačka na način Hrvatske pošte: slanje jednog faksa 4,90 kn!

Mozaik
28.10.2005 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
Izađete iz ureda svog knjigovođe i zaboravite poslati telefaks. Nalazite se već na Trgu slobode. Pada vam na pamet da se vratite i zamolite knjigovođu za (besplatnu) uslugu, no žurite na sastanak pa ne stižete. Vlastiti ured vam je predaleko da bi se isplatilo otići.
Desno je novootvoreni T-Com, no ne želite se "grebati" za usluge pa vam konačno pogled pada na crvenu zgradu HP-a:"Ta i oni moraju imati telefaks, zar ne?"

I onda dođete na šalter, službenica pred vas stavi obrazac kog morate popuniti. Šaljete jedan list papira, A4 formata, ona pred njega stavlja ispunjeni obrazac pa šalje i njega. (Ako mislite da će vam naplatiti samo jednu stranicu - grdno se varate).

Stavi papire u uređaj, pritisne tipke, njena je aktivnost na poslu kojeg vam HP naplaćuje otprilike jedna minuta zajedno sa ispunjavanjem obrasca.
Voila - 4,90 KN.

"Molim?" (pomislite u sebi a u stvari na 2kn koje ste smatrali dovoljnima za tu uslugu dodajete još toliko, i još 90 lipa).
Plaćate. Čekate da se izlista potvrda. Službenice se mijenjaju, dolazi druga.
Pitate račun. "A, račun?" - i vadi nekakav blok sa "Potvrdom o naplati" koju popunjava rukom, pečati i predaje vam ga.

Račun, dakle, ide - na upit. Ne onakav račun kakvog moramo izdavati svi mi, smrtnici, obični poduzetnici. Komad papira. I bilješka u nekakvoj bilježnici.
Pitam vas kako biste prošli kad biste i vi odlučili tako fakturirati svoje proizvode i usluge.

Preskupa usluga - svakako (no, tko vam je kriv ako ste naivni kao ja)

Prijevara također: iako ste htjeli poslati samo jednu stranicu, oni su poslali dvije i naplatili obje.

Medvjedi poput T-Coma i HP-a uredno deru kad su u pitanju monopolistički nameti. No, kad se pojavi privatna inicijativa poput "City-Expressa", onda se ljude proglašava mafijašima, lihvarima i koječime. Zahtijevaju se izmjene zakona, zahtijeva se zatiranje privatnog poduzetništva.

Kao i svaki put u ovakvim slučajevima kojih ima beskonačno puno, možete samo slegnuti ramenima i reći:"Laku noć, Hrvatska". I osjećati se kao naš junak sa slike koja prati ovaj članak, baš kao što sam se osjećao ja.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti