Plenković proglasio katastrofu

Hrvatska i svijet
04.01.2021 15:26
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Oko 13 sati počela je nova sjednica vlade na kojoj je donesena odluka o osnivanju posebanog stožera civilne zaštite, a premjer Andrej Plenković je proglasio katastrofu u Sisačko-moslavačkoj županiji te u dijelovima Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Na čelu stožera bit će Tomo Medved.
–Danas ćemo izvijestiti javnost što je sve dosad poduzeto. Ozlijeđeno je 24 osoba, 18 je na bolničkom liječenju, 6 je otpušteno. Ozlijeđena su 4 vatrogasca. Tlo se i dalje trese. Zabilježen je vleik broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da trebamo biti u strahu, ali moramo biti na oprezu, izjavio je Plenković.
U svome je obraćanju župan Žinić istaknuo da je potres je razorio pola sisačko moslavačke županije te da su stradali Glina, Petrinja, Sisak, Lekenik, između ostalih. Oko 116 tisuća stanovnika su direktno ili indirektno pogođeni potresom, a oko 50 tisuća ljudi je bez domova. Preko 14 tisuća je prijavljenih šteta. A od pregledanih, oko četiri i nešto tisuća je preko 20 posto skroz neupotrebljivih.
Na terenu se kuha 4000 obroka, a kroz narednih mjesec dana će sigurno trebati pet do šest tisuća. Trenutno prijeti opasnost u Petrinji i Glini jer dio kuća se urušava pod pritiskom kiše. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti