Plavičasti dim i miris na bakelit oko Rockwoola

Istra
14.08.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Tragom dojava da se mještani žale na nesnosan smrad iz tvornice kamene vune Rockwool, koji je, navodno, u četvrtak ujutro nosio sjeveroistočni vjetar, obišli smo dijelove sela smještene uz rub Raške doline - Luga. Ovo područje općine Sv. Nedjelja udaljeno je od tvornice oko kilometar zračne linije.
Od onih koje smo zatekli kod kuće gotovo su svi potvrdili da su čuli neugodan miris, ali na fotografiranje su pristali samo trojica.
Josip Licul ima kuću u šumberskom starom gradu, na samom početku strmine koja vodi u Lug.
- Jutros oko šest bio sam u Lugu i vadio krumpir, kada sam osjetio čudan miris po bakelitu ili miris kao kada pregore žice u utičnici. O tome sam obavijestio inspektoricu. To se ne događa svaki dan, ali događa se često. Ujutro dolina zna biti do polovice prekrivena maglom, a onda, kako se sunce diže, vidite da to nije magla, nego plavičasti dim koji se diže na jednu i na drugu stranu i nestaje, ispričao nam je.
Lino Blašković živi na Branjevcu, odakle puca pogled na tvornicu.
- Jutros oko pet sati osjetio se miris koji ni sam ne znam kako bih opisao, možda kao miris zapaljene krpe. To nije prvi put, kazao je on.
Josip Brajša, koji živi u zaselku između njih, kaže da nije osjetio miris jer ujutro nije izlazio, ali vjeruje da ga je bilo jer se to učestalo događa.
- Jednom smo se vraćali s pira brat, kunjado i ja i kada smo prolazili po Sv. Katarini vidjeli smo iznad tvornice plamen i iskre, kao da se ne znam što tamo radi, tvrdi on.
Glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto-Ormuž u telefonskom nam je razgovoru rekla da tvornica radi uobičajenim tempom i da su sve emisije u granicama dopuštenih. Napomenula je da je problem u tome što se svaki neugodan miris automatski povezuje s Rockwoolom. (R. SELAN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti