Plava Laguna: mali gliser za velike uspomene

Lokalno
12.03.2021 09:41
D. Požarić
1
1
1
Na ulazu u apartmansko naselje Galijot u porečkoj Plavoj Laguni nalazi se mali muzej s doista zanimljivim izloškom: to je La Roca, vjerojatno prvi gliser nabavljen na zapadnoj obali Istre, i to još u vrijeme kad je Plava Laguna tek nastajala i zvala se Plava Laguna kamp-hotel.
Gliser je korišten u prvoj školi skijanja na vodi, ali i školi ronjenja koju je u svojem intervjuu spominjao i Luc Besson, poznati francuski redatelj i pisac, koji je kao dijete dolazio u Plavu Lagunu na školu ronjenja sa svojim roditeljima, a kasnije je i jednom od glavnih likova u svom filmskom hitu “Peti element” dao ime Plavalaguna.
Zbog toga, ali i mnogo drugih lijepih sjećanja, taj gliser za Plavu Lagunu ima posebnu sentimentalnu vrijednost. (dp)
Francuski klub ljubitelja prirode “Polynesia“ 1957. godine na poluotoku Molindrio osniva kamp Plava Laguna - Camp Hotel s kapacitetom za 800 osoba. Radi se o razdoblju intenzivnih investicija u kojem je izgrađena većina čvrstih smještajnih objekata Plave Lagune, a postavljeni su i temelji kampa Zelena laguna. Prva investicija bila je izgradnja bungalova na lokaciji današnjeg hotela Galijot, te potom izgradnja turističkog naselja Bellevue. [/sivac] [sivac]Francuski klub ljubitelja prirode “Polynesia“ 1957. godine na poluotoku Molindrio osniva kamp Plava Laguna - Camp Hotel s kapacitetom za 800 osoba. Radi se o razdoblju intenzivnih investicija u kojem je izgrađena većina čvrstih smještajnih objekata Plave Lagune, a postavljeni su i temelji kampa Zelena laguna. Prva investicija bila je izgradnja bungalova na lokaciji današnjeg hotela Galijot, te potom izgradnja turističkog naselja Bellevue.
Ako imate kakvu priču o gliseru kod Galijota, javite nam se na vijesti@parentium.com
2

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti