Planinari posjetili triglavske divokoze

Mozaik
21.08.2018 10:05
D. Požarić
1
1
34 planinara u organizaciji Planinarskog društva „Pazinka“ predvođeno licenciranim vodičima Albertom i Patricijom Jedrejčić pohodilo je proteklog vikenda stazu na Triglavskim jezerima i uživalo u ljepotama Julijskih Alpi.
Ljetno vrijeme bilo je idealno za organizaciju pohoda koji ne podrazumijeva korištenje zimske opreme i vještina kretanja po snijegu, pa je i odaziv bio izuzetan.
Kondicijski zahtjevan pohod krenuo je u ranim subotnjim satima iz Pazina sve do polazne točke pitoreskne Planinarske kuće kod izvora rijeke Savice na 653 metra nadmorske visine. Otamo je krenuo prilično strm, kondicijski zahtjevan uspon kroz hrbat zvan Komarča, koji je na trenutke podrazumijevao i kretanje „na sva četiri pogona“. Uz povremene pauze da bi planinari skupili potrebnu energiju, nakon dva sata prešli su šestotinjak metara nadmorske visine uspona i došli do prvog u nizu Triglavskog jezera – Črnog jezera.
2
2
Uslijedio je uspon do prenoćišta – doma na Triglavskim jezerima na 1.685 metara nadmorske visine. Nakon odmora, dio je planinara krenuo u daljnje razgledanje ostalih jezera – Dvojnog jezera, Močivca i Velikog jezera, jezera v Ledvicah, Zelenog jezera, Rjavog jezera, sve do Mlake v Laštah i Jezera pod Vršacem, sva prilično isušena.
Do tada je planinare pratilo lijepo vrijeme i simbol Triglava i slovenske pivske industrije – divokoze koje su smireno pasle. No tada se, kako to u planinama biva, vrijeme naglo promijenilo i krenula je ledena kiša, na trenutke prerastajući i u manju tuču. U povratku se sušilo odjeću i pripremalo za počinak. No, to nije pomutilo doživljaj brojnih vrhova na koje je sezao pogled, pogotovo vezanih za masiv Špičja, Tičaricu, Zelnaricu i Kanjavec.
3
3
Drugog jutra iz doma na Sedam triglavskih jezera, izmijenivši prvotni plan, planinari su krenuli u smjeru Tičarice, no nisu krenuli u osvajanje tog predivnog vrha, već su stazom preko Štapci krenuli putem Dednog polja. Lani je ta staza proglašena najljepšom od strane Planinske zveze Slovenije u akciji Očistimo naše gore. Pastirski stanovi, koji služe kao prenoćište za vrijeme ljetne ispaše stoke, zajedno s malim drvenim kućicama izgledali su kao iz bajke.
Staza je dalje vodila do Kosijevog doma na Vogaru, a bogata vegetacija bila je sve bujnija što su se planinari niže spuštali do ishodišta u turističkom naselju Stara Fužina.
Pazinski planinari u dobi od 20 do 70 godina, puni dojmova nakon intenzivnog dvodnevnog planinarenja vratili su se kućama. U prvom danu savladana je visinska razlika od 1.400 m/nv te prijeđeno 20 kilometara, dok je drugi dan savladana visinska razlika od 1.000 m/nv i prijeđena su 22 kilometra.
Pohod je dio projekta pod nazivom Edukacijom i kretanjem do zdravlja financiranog od strane Istarske županije – Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.
Napisao: Anton Finderle, Snimio: Dinko Gubić
4
4
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti